Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA - Citi "ψάχνουν" από $10 δισ. φρέσκο χρήμα

Citigroup και Bank of America ετοιμάζονται να συγκεντρώσουν $ 10 δισ. έκαστη σε φρέσκο χρήμα, αν και προσπαθούν παράλληλα να πείσουν την κυβέρνηση ότι τα "τεστ κοπώσεως" που τους επιβάλλει είναι υπερβολικά.

  • Francesco Guerrera (Νέα Υόρκη)
BofA - Citi ψάχνουν από $10 δισ. φρέσκο χρήμα
Η Citigroup και η Bank of America επεξεργάζονται σχέδια για να συγκεντρώσουν 10 δισ. δολάρια έκαστη σε φρέσκο χρήμα, αν και παράλληλα κάνουν προσπάθειες της τελευταίας στιγμής να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν είναι απαραίτητο να τονώσουν τους ισολογισμούς τους και να επιδείξει «ελαστικότητα».

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, η Citi, η BofA και τουλάχιστον δύο ακόμη οίκοι θα προσπαθήσουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών και την Federal Reserve ότι τα πορίσματα των “stress tests” («τεστ κοπώσεω)ς» της οικονομικής τους υγείας, είναι πολύ «απαισιόδοξα.»

Καθώς όμως ο χρόνος τελειώνει (η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα των τεστ στις 19 τράπεζες αύριο και θα τα ανακοινώσει επίσημα την Πέμπτη) και η Citi και η BofA έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εξεύρεσης μεθόδων συγκέντρωσης επιπλέον κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, η Citi, την οποία έχουν ήδη διασώσει τρεις φορές οι αρχές, θα χρειαστεί 10 δισ. δολ. ή και παραπάνω, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας, Η BofA, που έχει ήδη λάβει 45 δισ. δολ. από κυβερνητικά βοήθεια, θα χρειαστεί αρκετά περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

Οι περιφερειακοί πιστωτικοί οίκοι Wells Fargo και PNC Financial περιλαμβάνονται επίσης στις τράπεζες που θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν κεφάλαια, εκτός κι αν πείσουν την κυβέρνηση ότι τα συμπεράσματά της είναι εσφαλμένα.

Η Citi εκτιμάται ότι μελετά σχέδιο μετατροπής καταπιστευμένων προνομιούχων μετοχών (trust preferred shares -υβριδικά ομόλογα και μετοχές) ύψους 15 δισ. δολ. και πάνω, σε κοινές μετοχές. Δεδομένου ότι αυτές οι καταπιστευμένες προνομιούχες μετοχές ανήκουν σε επενδυτές εκτός κυβέρνησης, με την μετατροπή, οι Αρχές θα μπορέσουν να δρομολογήσουν περαιτέρω κεφάλαια στην τράπεζα, χωρίς να αυξηθεί το μερίδιο του κράτους πέρα από το 36% που έχει ήδη συμφωνηθεί να αγοράσει.

Σύμφωνα με τις πηγές των FT, η Citi θα υποχρεώσει του κατόχους trust preferred μετοχών να τις μετατρέψουν σε κοινές μετοχές, οι οποίες είναι χαμηλότερες σε βαθμολόγηση από τα εν λόγω χρεόγραφα και δεν κόβουν μέρισμα, απειλώντας τους ότι θα σταματήσει να πληρώνει τόκο, εάν αρνηθούν την προσφορά.

[Σημ.μτφ.: Η Bank of America διέψευσε το δημοσίευμα των FT. Εκπρόσωπος του οίκου ανέφερε: «Το δημοσίευμα των Financial Times είναι εντελώς ανακριβές. Η Federal Reserve δεν έχει επιδώσει τελική ετυμηγορία με το εν λόγω ποσό στην Bank of America. Η τράπεζα δεν μελετά σχέδια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 10 δισ. δολ.»]
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v