Η εταιρική διακυβέρνηση στο επίκεντρο

Δύο στους τρεις διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρούν πως έχει αυξηθεί η σημαντικότητα των θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης μέσα στην τελευταία τριετία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας αναλύσεων Morningstar.

του Paul J. Davies

Δύο στους τρεις διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρούν πως έχει αυξηθεί η σημαντικότητα των θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης μέσα στην τελευταία τριετία, σύμφωνα με επισκόπηση της εταιρίας αναλύσεων Morningstar.

Σύμφωνα με το γκάλοπ της εταιρίας, το 67% επί 63 διαχειριστών που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 54 δισ. ευρώ θεωρούν την εταιρική διακυβέρνηση ”πολύ σημαντικότερη” από ό,τι θεωρούταν το 2001.

Επιπροσθέτως, το 61% των διαχειριστών δήλωσε πως θα εγείρουν ζητήματα διακυβέρνησης στις εφετινές ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιριών.

Ωστόσο, το 1/4 των διαχειριστών παραδέχθηκε πως δεν πρόκειται να διαθέσει περισσότερους πόρους στην εταιρική διακυβέρνηση.

Πάντως, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος διεξαγωγής της έρευνας, Niklas Tell, η πλειοψηφία των διαχειριστών δεν προτίθεται να γίνει ”σταυροφόρος” εταιρικής διακυβέρνησης.

”Μια εταιρία μας είπε πως οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων αντιμετωπίζουν τα καθήκοντά τους πιο σοβαρά και γίνονται μεν πιο ενεργητικοί, αλλά δεν γίνονται ακτιβιστές”, εξηγεί ο κ. Tell.

Περίπου το 40% αυτών που ανταποκρίθηκαν στην επισκόπηση αποφάνθηκαν πως οι επενδυτικές εταιρίες δεν πρέπει να διατελούν ενεργό ρόλο στις εταιρίες στις οποίες επενδύουν.

Ο κ. Tell επεσήμανε πως εάν οι διαχειριστές κεφαλαίων πάρουν στα σοβαρά τα ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα περιορισθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χώρα στην οποία οι διαχειριστές διαδραματίζουν τον λιγότερο ενεργό ρόλο στα των εταιριών είναι η Ιταλία– η χώρα στην οποία έλαβε χώρα το οικονομικό σκάνδαλο της Parmalat.



Εν κατακλείδι, η έρευνα διαπίστωσε πως, ενώ οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις των διαχειριστών κεφαλαίων μέσα στο επόμενο έτος είναι σε μετοχές, το ποσοστό εξ’ αυτών που θεωρεί ότι η παγκόσμια αγορά μετοχών θα κινηθεί ανοδικά άνω του 10% στο διάστημα αυτό, είναι το μικρότερο από τον Απρίλιο του 2002.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v