Συνέντευξη: Michael Eisner, CEO της Disney

”Οι μέτοχοί μας θέλουν βελτίωση της εμφάνισης και των αποδόσεων της εταιρίας, όχι να ανακυκλώνονται εσφαλμένα συμπεράσματα. Η μόνη απάντηση που έχω να δώσω είναι οι παρουσιάσεις της λειτουργίας των μονάδων μας που έκανα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων”. Ο Michael Eisner στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ”ανταρσία” στη Disney.

του Tim Burt, Media Editor των FT

Financial Times: Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων εκδηλώθηκε μια έντονη ψήφος διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση. Ποιες επιπλέον λύσεις και κινήσεις πιστεύετε ότι χρειάζονται για να ικανοποιηθούν οι δυσαρεστημένοι μέτοχοι;

Michael Eisner: Το πιο σημαντικό στοιχείο για μια εταιρία είναι να έχει καλή εμφάνιση, που σημαίνει να διατηρεί συνεχή ροή παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων, να είναι διαρκώς οικονομικά ισχυρή και να επικεντρώνεται πάντα στη ρευστότητα, τη ρευστότητα και τη ρευστότητα.

FT: Κατά πόσον οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα ικανοποιούν τους μετόχους;

ΜΕ: Είναι εξαιρετικό για τους μετόχους να έχουν για πρόεδρο ένα μη διοικητικό στέλεχος όπως ο Goerge Mitchell.

FT: Μήπως όμως είναι απλώς μια διακοσμητική αλλαγή;

ΜΕ: Δεν είναι διακοσμητική. Δίνει τη δυνατότητα σε εμένα και την υπόλοιπη διοίκηση να έχουμε περισσότερο χρόνο, ώστε να ασχοληθούμε καθαρά με τις επιχειρήσεις της εταιρίας και προσωπικώς εγκατέλειψα πολλές αρμοδιότητες που είχα ως πρόεδρος.

FT: Ποιες αρμοδιότητες ακριβώς εγκαταλείψατε;

ΜΕ: Αυτή η θέση έχει μεγάλη ευθύνη για τη διοίκηση της εταιρίας και τη ροή των πληροφοριών και των συζητήσεων. Ήμουν και παραμένω ενθουσιασμένος με τον Goerge Mitchell στη θέση του προέδρου. Έχουμε συνεργαστεί ήδη μαζί από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προεδρεύοντος των διευθυντικών στελεχών.

FT: Κάποιοι μέτοχοι αναφέρουν ότι ίσως αυτή είναι η πρώτη από πολλές αλλαγές που θα ακολουθήσουν στους ερχόμενους μήνες. Είναι σωστό αυτό;



ΜΕ: Η στρατηγική της εταιρίας για να προχωρήσει μπροστά είναι συνακόλουθη με τη στρατηγική του παρελθόντος και αυτή είναι να γίνεται σωστή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας.

FT: Κάποιοι όμως περιμένουν να πουλήσετε περιουσιακά στοιχεία που δεν εντάσσονται στις βασικές δραστηριότητες. Έχετε αναφέρει ότι τα καταστήματα καταναλωτικών προϊόντων θα διατεθούν προς πώληση. Μήπως ισχύει κάτι αντίστοιχο και για το ραδιόφωνο;

ΜΕ: Αν η εταιρία αποφασίσει να πουλήσει μη βασικά περιουσιακά στοιχεία, τότε θα γίνει.

FT: Ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος Tom Staggs ανέφερε επίσης ότι η ρευστότητα θα χρησιμοποιηθεί για να επιστραφεί ρευστό στους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επαναγοράς μετοχών. Εσείς τι προτιμάτε;

ΜΕ: Το ρευστό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους: για την επαναγορά μετοχών εφόσον αυτές είναι υποτιμημένες ή για επενδύσεις σε άλλα περιουσιακά στοιχεία ή για την αποπληρωμή του χρέους. Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ακόμη.

FT: Τι απαντάτε στις κατηγορίες του Stanley Gold και του Roy Disney; Εξαπέλυσαν σοβαρές κατηγορίες για την εταιρία.

ΜΕ: Οποιος ήταν στη συνέλευση –και γνωρίζω ότι εσείς ήσασταν- άκουσε τι είπα.

FT: Βεβαίως, είπατε ότι είναι εσφαλμένες από τη βάση τους. Μπορείτε, όμως, να επεκταθείτε λίγο;

ΜΕ: Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των μετόχων να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Οι μέτοχοί μας θέλουν βελτίωση της εμφάνισης και των αποδόσεων της εταιρίας, όχι να ανακυκλώνουν εσφαλμένα συμπεράσματα. Οι παρουσιάσεις της λειτουργίας των μονάδων μας, που ακολούθησαν το σχόλιό μου, στη γενική συνέλευση, ήταν η απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες.

FT: Εχετε προγραμματίσει εσείς και το Δ.Σ. περισσότερες συναντήσεις ή διάλογο με τους μετόχους, προκειμένου να επανορθωθούν οι σχέσεις σας και πώς αντιμετωπίζετε γενικότερα τις ανησυχίες τους;

ΜΕ: Αν ήμουν διαχειριστής αυτών των κεφαλαίων θα κοίταζα την εμφάνιση της εταιρίας. Δαπανώ το 100% του χρόνου μου απαντώντας στις ανησυχίες των μετόχων, με το να τους προσφέρω βελτιωμένη εμφάνιση.

FT: Θεωρείτε ότι η απόφαση του Δ.Σ. ήταν η πρώτη σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν ή ότι επαρκεί και μόνη της;

ΜΕ: Το Δ.Σ. έλαβε την απόφαση με το σκεπτικό της βελτίωσης της διοίκησης της εταιρίας και βάσει όσων άκουσε στη συνάντηση. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποια περαιτέρω απόφαση του συμβουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα στην πορεία του χρόνου το Δ.Σ. δεν κρατά ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

FT: Την ίδια ώρα αντιμετωπίζετε την προσέγγιση της Comcast. Γνωρίζετε τα σχόλιά τους. Τι έχετε να απαντήσετε;

ΜΕ: Εχουμε ήδη απαντήσει επισήμως σε αυτό. Το Δ.Σ. θεώρησε ότι η προσφορά τους ήταν ανεπαρκής.

FT: Κάποιοι πιστεύουν ότι στα κίνητρα της Comcast έπαιξε κάποιο ρόλο και η ευάλωτη θέση στην οποία έφερε την Disney η εκστρατεία των μετόχων.

ΜΕ: Αυτό είναι δικό τους θέμα. Οι αλλαγές έγιναν κυρίως για λόγους διοίκησης. Υπήρξε μια δραστήρια εκστρατεία που είχε ένα στιγμιαίο αποτέλεσμα. Απαντήσαμε με τον τρόπο που θεωρήσαμε καταλληλότερο.

FT: Οσον αφορά στη μελλοντική εμφάνιση, έχετε θέσει στόχο ανάπτυξης κερδών 30% στη φετινή χρονιά. Οι στόχοι σας μετά από αυτό τον διψήφιο στόχο θα κινούνται σε ανάλογο επίπεδο;

ΜΕ: Γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για τη μελλοντική κερδοφορία. Αλλά έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο αύξησης κερδών 30% φέτος και να συνεχίσουμε με διψήφια μεγέθη στα επόμενα τρία χρόνια.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v