Μειώνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη η Intel

Μειωμένη ήταν η ζήτηση για ημιαγωγούς (τσιπ) ηλεκτρονικών υπολογιστών στις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους στην Ιαπωνία και τις ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού, αναγκάζοντας την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ημιαγωγών, Intel, να περιορίσει τις εκτιμήσεις της για τον τζίρο του τρέχοντος τριμήνου.

του Tom Foremski στο Σαν Φρανσίσκο

Μειωμένη ήταν η ζήτηση για ημιαγωγούς ηλεκτρονικών υπολογιστών στις πρώτες εβδομάδες του τρέχοντος έτους στην Ιαπωνία και τις ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού, αναγκάζοντας την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ημιαγωγών, Intel, να περιορίσει τις εκτιμήσεις της για τον τζίρο του τρέχοντος τριμήνου.

Ωστόσο, σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές αργά την Πέμπτη, στελέχη της Intel επεσήμαναν ότι η συνολική παγκόσμια ζήτηση για τους ημιαγωγούς της εταιρίας παραμένει ισχυρή, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι τελευταίες ειδήσεις δημιούργησαν ανησυχίες στους επενδυτές, με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής της μετοχής το απόγευμα, κατά 2%, στα 29,18 δολάρια. Η μετοχή της εταιρίας έχει απολέσει περισσότερο από 15% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Σε γενικές γραμμές, οι οικονομικές εκθέσεις της εταιρίας παρακολουθούνται στενά, καθώς περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις παγκόσμιες αγορές υψηλής τεχνολογίας λόγω της ηγετικής θέσης της Intel στην αγορά των ημιαγωγών ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών.

”Πρόκειται για μια πολύ μικρή αλλαγή στις εκτιμήσεις μας” αναφέρει ο οικονομικός διευθυντής της Intel, Andy Bryant. ”Υπήρξε μια μικρή υπερφόρτωση αποθεμάτων στην Ασία, αλλά η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί. Δεν παρατηρήσαμε κάτι ασυνήθιστο το Μάρτιο”.

Οι εκτιμήσεις για το περιθώριο μικτού κέρδους περιορίστηκαν στο 60%, συν ή πλην μια ποσοστιαία μονάδα, από 60% συν ή πλην δυο μονάδες.

Η θέση της Intel στην αγορά στο τρέχον οικονομικό τρίμηνο αντιτίθεται σε αυτήν που κατείχε προ τριμήνου, όταν η σημαντική αύξηση των πωλήσεων των Η/Υ την οδήγησαν δύο φορές σε θετική αλλαγή των εκτιμήσεών της κατά το τέταρτο τρίμηνο 2003.



Αν και η ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παραμένει ισχυρή, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, πολλοί αναλυτές της Wall Street επισημαίνουν πως τα θετικά νέα για την εταιρεία ενδέχεται να είναι πολύ λίγα στους επόμενους μήνες.

Μόνο η – προβληματική - δραστηριοποίηση της εταιρείας στην αγορά των τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να επιφέρει κάποια καλά νέα για την Intel, στην περίπτωση που η εν λόγω αγορά ανακάμψει, μετά από τη μεγάλη περίοδο κάμψης που τη διακρίνει. Πάρα ταύτα, η Intel ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν οι εκτιμήσεις της για τον συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα.

Η μείωση των εκτιμήσεων της Intel συνδέεται πιθανότατα με τα υψηλότερα αποθέματα στην Ταϊβάν, αν και η εταιρία δεν εξέδωσε τις εκτιμήσεις μαζί με πληροφορίες για την γραμμή παραγωγής των προϊόντων της στην χώρα της Άπω Ανατολής, που αποτελεί το κέντρο των επιχειρήσεων κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αναλυτές της Banc of America Securities και της JP Morgan εξέδωσαν εκθέσεις στις οποίες μειώνουν τους εκτιμώμενους στόχους κερδοφορίας της Intel λόγω των υψηλότερων αποθεμάτων της εταιρίας.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v