Disney: Οι μέτοχοι ψήφισαν διοικητικές αλλαγές

Τον διαχωρισμό των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της Walt Disney, την ίδια ημέρα που το 43% των μετόχων ψήφισαν εναντίον της επανατοποθέτησης του Michael Eisner στην θέση του προέδρου.

των Christofer Parkes και Tim Burk στη Φιλαδέλφεια και της Elizabeth Wine στη Νέα Υόρκη.

Τον διαχωρισμό των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της Walt Disney, την ίδια ημέρα που το 43% των μετόχων ψήφισαν εναντίον της επανατοποθέτησης του Michael Eisner στην θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Disney, το οποίο συναντήθηκε μετά από μια επεισοδιακή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ανακοίνωσε ότι εξέλεξε ομόφωνα τον πρώην γερουσιαστή George Mitchell στην θέση του προέδρου. Ο κ. Eisner θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον όμιλο, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Σε γραπτή δήλωσή τους εχθές το βράδυ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Disney επεσήμαναν πως γνώριζαν ότι κάποιοι μέτοχοι ψήφισαν την άμεση αλλαγή τόσο στην διοίκηση, όσο και στο συμβούλιο.

”Ωστόσο”, όπως αναφέρει η δήλωση, ”συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, πιστεύουμε πως η σημερινή δράση μας προσανατολίζεται στο καλύτερο δυνατό μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων της εταιρίας”.

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι μέτοχοι κατέληξαν σε εξευτελιστική ετυμηγορία αναφορικά με την ηγεσία του κ. Eisner στον όμιλο. Στην μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση της 18χρονης προεδρίας του στην Disney, το 43% των μετόχων της εταιρίας ψήφισαν εναντίον της επανατοποθέτησής του στην θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Οι διαφωνούντες μέτοχοι, υπό την καθοδήγηση των Roy Disney και Stanley Gold, οι οποίοι παραιτήθηκαν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου το Δεκέμβριο, ανανέωσαν την απαίτησή τους για άμεση απομάκρυνση του κ. Eisner.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρία καλωδιακής τηλεόρασης, Comcast, η οποία έχει πραγματοποιήσει επιθετική προσφορά για την Disney, αξίας περίπου 60 δισ. δολ. δήλωσε ότι επιθυμεί συνάντηση με ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για να διαπραγματευθούν την πιθανότητα της συγχώνευσης.

Από τις 1,77 δισ. μετοχές με δικαίωμα ψηφοφορίας στο ζήτημα της επανεκλογής του κ. Eisner, το 43,4% αρνήθηκε να στηρίξει τον πρόεδρο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ann Yerger από το Συμβούλιο των Θεσμικών Επενδυτών, ο αριθμός των μετόχων που αρνήθηκε ουσιαστικά την στήριξη προσεγγίζει το 55%, καθώς οι χρηματιστές που κατέχουν μετοχές πελατών τους που δεν ψήφισαν μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από τη συνέλευση, δίνουν τις ψήφους αυτές στη διοίκηση.

”Πρόκειται για τεράστιο ποσοστό ψήφων, τεράστια άρνηση εμπιστοσύνης”, επισημαίνει η κ. Yerger.

Ο Steven Davis, επικεφαλής της διεθνούς συμβουλευτικής επιχείρησης στην εταιρική διακυβέρνηση σχολίασε τις ψήφους των μετόχων ως ”ένα σημείο καμπής στην αμερικανική εταιρική διακυβέρνηση”.

”Οι μέτοχοι ενεργοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο, που θα προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιρροές στο σύνολο της αγοράς, από την άποψη ότι τίθενται υπό επιτήρηση τόσο οι ικανότητες του εκάστοτε διευθύνοντα συμβούλου, όσο και η ορθότητα και η σοφία του να συνδυάζει κανείς την δουλειά του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου σε ένα πρόσωπο”.

Οι κ.κ. Disney και Gold κατηγόρησαν τον κ. Eisner ότι καταστρέφει την αξία των μετοχών και ότι αψηφά την ανεξαρτησία του συμβουλίου. Αμέσως μετά τη συνέλευση δήλωσαν: ”Η ισχυρή ψήφος έλλειψης εμπιστοσύνης που έστειλαν οι μέτοχοι έστειλε ένα καθαρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές και ότι ο κ. Eisner πρέπει να αποχωρήσει”.

Ως προς τις υποθέσεις ότι η ψήφος ήταν ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για τον πιθανό διαχωρισμό του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου, οι δυο άντρες συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητος, προσθέτοντας ”Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι ο κ. Eisner θα έπρεπε να βρίσκεται σε καμία από τις δυο θέσεις”.

Νωρίτερα, εν μέσω θορυβωδών σκηνών, ο κ. Eisner υπεραμύνθηκε των επιδόσεων της εταιρίας. ”Έχω να δηλώσω πως τα συμπεράσματα που ακούσατε είναι κατά βάση λανθασμένα”. Όπως επισημαίνει, η Disney ”διέθετε την επιχειρηματική ικανότητα και το ταλέντο να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία της προς το μέλλον”, παρά την εξέγερση των μετόχων και την πρόκληση της Comcast.

H εταιρία διατηρούσε αναπτυξιακή τροχιά, με εκτιμήσεις για κερδοφορία της τάξεως του 30% για εφέτος και προβλέψεις για διψήφια κερδοφορία μέχρι το 2007.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v