Οι ισοτιμίες στην ατζέντα Σρέντερ- Μπους

Ο γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με δηλώσεις του στους Financial times, προαναγγέλει ότι στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, θα θέσει το ζήτημα της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Ο Σρέντερ δεν ζητά κοινή παρέμβαση αλλά δηλώνει ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ”κοινή ευθύνη” απέναντι στην παγκόσμια οικονομία.

των Bertrand Benoit και Quentin Peel στο Βερολίνο

Ο γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα θέσει το ζήτημα της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ στον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους την Παρασκευή.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε ο Γκ. Σρέντερ στους Financial Times πριν την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία ”δεν είναι ικανοποιητική.”

Ο γερμανός Καγκελάριος δεν προχώρησε ζητώντας κοινή παρέμβαση για την σταθεροποίηση της ισοτιμίας, αλλά δήλωσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ”κοινή ευθύνη” απέναντι στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να μελετήσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, για να απαντήσει στην διαρκή πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Τόνισε ότι αποδέχεται τις επανειλημμένες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προωθεί πολιτική ηθελημένης αποδυνάμωσης του νομίσματος.

”Η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ, τουλάχιστον για τους Ευρωπαίους, δεν είναι ικανοποιητική”, ανέφερε. ”Μόνο οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να το αλλάξουν αυτό και δεν θέλω να επέμβω στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας Federal Reserve. Αυτό είναι ζήτημα των Αμερικανών”.

”Θα έλεγα μόνο ότι πιστεύω πως η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει ότι αυτή η σχέση ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο δεν βοηθά τον κλάδο εξαγωγών, για να το θέσω όσο πιο διακριτικά μπορώ. Φαντάζομαι ότι, ως εκ τούτου, με κάθε σεβασμό για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, θα πρέπει να μελετηθεί το κατά πόσον τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο σωστό επίπεδο”.

Τα σχόλια του κ. Σρέντερ εντάσσονται στο πνεύμα των δηλώσεων που είχε κάνει μια μέρα πριν ο Χορστ Κέλερ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος δήλωσε ότι οι μαζικές παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Ιαπωνία στις αγορές συναλλάγματος για να επιβραδύνει την άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου είναι μια ”ορθολογική” πολιτική η οποία έχει βοηθήσει την οικονομία και την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.

Μια συντονισμένη δράση με στόχο τον επηρεασμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα ήταν αντίθετη στο πνεύμα της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ανοιχτές αγορές είναι ο καλύτερος κριτής των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Στην συνάντηση της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων κρατών που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την υπέρμετρη αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος.

Αλλά το σκεπτικό που διατήρησαν οι ΗΠΑ μέχρι το τέλος εκείνης της συνάντησης ήταν ότι δεν αλλάζει η πολιτική του ”μην αγγίζετε” τις αγορές συναλλάγματος.

Οι διαφωνίες σχετικά με την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ μπορεί να επισκιάζουν αυτή τη σημαντική συνάντηση, η οποία έχει στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, οι οποίες είχαν πληγεί από την διάσταση απόψεων για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Οι οικονομικές σχέσεις θα είναι κορυφαίο ζήτημα της επίσκεψης του Καγκελάριου, που αρχίζει την Πέμπτη από το Σικάγο. Ο κ. Σρέντερ φρόντισε να τονίσει ότι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει βελτιωθεί, μολονότι δεν διέψευσε τις διαφωνίες σχετικά με τον πόλεμο.

Δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει ”σημαντική” ανακούφιση του Ιράκ από τα χρέη, τα οποία θα συζητηθούν στο Paris Club των μεγάλων πιστωτριών χωρών και θα περιλαμβάνουν μερική διαγραφή και αναδιάρθρωση χρεών.

Η Γερμανία θα αρχίσει επιπλέον από τα μέσα Μαρτίου να εκπαιδεύει Ιρακινούς αστυνομικούς σε εδάφη εκτός του Ιράκ. Ο κ. Σρέντερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει αντίθετη με την αποστολή στρατευμάτων για την υποστήριξη των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

”Η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει επακριβώς τις θέσεις μας και είναι επίσης πολύ καλά ενήμερη του γεγονότος ότι τέτοιου είδους αιτήματα συναντούν απίστευτη αντίσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο”, δήλωσε.

Ο κ. Σρέντερ διασκέδασε τις φήμες ότι η επίσκεψή του ίσως χρησιμοποιηθεί από τον κ. Μπους για την υποστήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας. ”Νομίζω ότι θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο Γερμανός καγκελάριος μπορεί να επηρεάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα”, είπε.

Στη σύνταξη του άρθρου συνέβαλαν τα ρεπορτάζ του Alan Beattie στην Ουάσιγκτον και του David Pilling στο Τόκιο.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v