Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δίλημμα της Wall μετά το ράλι…

Η αντίδραση 5% της Wall ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά, όπως δείχνει η περίπτωση της ίδιας της Citi που «προκάλεσε» το ράλι, δεν είναι ακόμη πολύ σημαντική. Το μέλλον θα εξαρτηθεί από τις επιλογές στο δίλημμα «χρέος ή μερίσματα».

  • John Authers
To δίλημμα της Wall μετά το ράλι…
Σε τελική ανάλυση, οι επενδύσεις σημαίνουν ρευστό, στο οποίο υπάρχει έλλειψη. Αυτό θέτει ένα δίλημμα για τις εταιρίες και τους επενδυτές. Θα πρέπει οι εταιρίες να χρησιμοποιήσουν το δυσεύρετο ρευστό για να πληρώσουν μερίσματα ή για να αποπληρώσουν τα χρέη τους;

Κατά κανόνα, το λογικό είναι να ξεπληρωθούν πρώτα τα χρέη. Η Moody’s προβλέπει 15% χρεοστάσια υψηλής απόδοσης ομολόγων φέτος, που θα είναι το υψηλότερο ποσοστό από το Μεγάλο Κραχ του 1932  - μέγεθος που ευθυγραμμίζεται με τις τιμές στις αγορές πίστωσης. Οπότε τα μερίσματα θα πρέπει να υποστούν τρομακτικές πιέσεις.

Η Goldman Sachs δείχνει ότι τα μερίσματα ανά μετοχή του S&P 500 αυξήθηκαν 2% το περασμένο έτος, παρά τη μείωση 28% στα μερίσματα των χρηματοοικονομικών οίκων.
Φέτος είναι βέβαιο ότι θα σημειωθούν δραστικές μειώσεις. Η εκτίμηση της Goldman κάνει λόγο για 22%, που την καθιστά εύκολα τη χειρότερη χρονιά από το 1938, όταν οι αποκοπές μειώθηκαν κατά 36%.

Αυτή η λογική ήταν που βοήθησε να δημιουργηθεί η τελευταία «κατηφόρα» στα χρηματιστήρια. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τους επενδυτές που δεσμεύουν το ρευστό τους. Παρά τα πολλά τους προβλήματα, οι χρηματοοικονομικές μετοχές υπόκεινται στον «νόμο των μικρών αριθμών» όπως θα μπορούσαμε να πούμε.

Την Παρασκευή, όταν η μετοχή της υποχώρησε κάτω από το $1, η Citigroup είχε αποτίμηση στο 7% της επίσημης λογιστικής της αξίας. Έχει υποχωρήσει 98,72% από το υψηλό, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε εκείνο το σημείο, η ζυγαριά κινδύνου - απόδοσης στο «σορτάρισμα», την πρόβλεψη περαιτέρω διολίσθησης, έδειχνε σίγουρο στοίχημα. Και έτσι ήταν.

Και μόνο η είδηση ότι η Citi περίμενε το «καλύτερο τρίμηνο από το 2007» (που δεν είναι και δύσκολο πράγμα) ήταν αρκετό για ένα ράλι 50% από το χαμηλό της Παρασκευής. Παραμένει κατά 97,46% χαμηλότερο από το υψηλό, με αποτίμηση 11% έναντι της λογιστικής αξίας. Αλλά στο «σορτάρισμα» θα είχαν χαθεί τα μισά λεφτά.

Οι αμερικανικές μετοχές απόλαυσαν ένα ράλι 5% την Τρίτη. Η αντίδραση ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά, όπως δείχνει η περίπτωση της Citi, δεν είναι ακόμη πολύ σημαντική. Το μέλλον θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι εταιρίες ανάμεσα στο χρέος και στα μερίσματα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v