Προετοιμαστείτε για σωρεία χρεοκοπιών

Το 2008 οι χρεοκοπίες εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκαν 14%. Για φέτος η Dresdner Kleinwort προβλέπει επιπλέον αύξηση 20%, χωρίς κανένας επιχειρηματικός κλάδος να μπορεί να εξαιρεθεί.

  • Gunnar Stangl, Dresdner Kleinwort
Προετοιμαστείτε για σωρεία χρεοκοπιών
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι πριν οι μετοχικές αγορές... πιάσουν πάτο προηγείται σωρεία χρεοκοπιών επιχειρήσεων, όπως τονίζει ο κ. Gunnar Stangl, στρατηγικός αναλυτής της Dresdner Kleinwort.

Οι περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής χρέους αλλά και οι χρεοκοπίες ήταν λίγες το 2008 και ο αναλυτής προβλέπει ότι φέτος θα υπάρξει έξαρση.

"Οι χρεοκοπίες σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν 14% το 2008. Για φέτος περιμένουμε ότι θα υπάρξει άνοδος τουλάχιστον 20%. Θεωρούμε ότι οι χρεοκοπίες και οι αδυναμίες αποπληρωμής χρεών θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των αγορών τους επόμενους μήνες", τονίζει.

Ο κ. Stangl υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν βοηθήσει ώστε να μην υπάρξουν πολλές χρεοκοπίες, αλλά αυτό θα αλλάξει, με δεδομένο ότι καταγράφεται κάθετη υποχώρηση των νέων πιστώσεων και παράλληλα πτώση στις τιμές μετοχών και άλλων τοποθετήσεων.

"Πέραν της κρίσης, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πραγματική οικονομία θα είναι οι εταιρίες-φαντάσματα. Δηλαδή αυτές που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τεχνητές στηρίξεις".

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης, τονίζει ότι "οι ΗΠΑ πάντα είχαν ταχύτερη ανάκαμψη ύστερα από κρίσεις, σε σύγκριση με την υπόλοιπη υφήλιο".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v