Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η "δοκιμασία" των χαμηλών του Νοεμβρίου

Οι αναλυτές πιστεύουν εδώ και καιρό ότι τα χρηματιστήρια θα "δοκιμάσουν" τουλάχιστον μία φορά ακόμη τα χαμηλά του Νοεμβρίου, πριν από οποιοδήποτε σοβαρό ράλι. Αυτό συμβαίνει τώρα, γράφει ο John Authers.

  • John Authers
Η δοκιμασία των χαμηλών του Νοεμβρίου
Οι καιροί περνούν από δοκιμασία τους πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη, το χρηματοοικονομικό του σύστημα και τα χρηματιστήρια.

Οι αναλυτές των αγορών πιστεύουν εδώ και καιρό ότι τα χαμηλά όπου διολίσθησαν οι αμερικανικές και οι παγκόσμιες αγορές στις 20 Νοεμβρίου θα «δοκιμαστούν» τουλάχιστον μία φορά ακόμη, πριν από οποιοδήποτε σοβαρό ράλι.

Αυτό συμβαίνει τώρα. Το χαμηλότερο κλείσιμο του S&P 500 τον Νοέμβριο ήταν 752,44 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 741,44 μονάδες. Τη Δευτέρα, ο S&P βούτηξε στις 743,33 μονάδες. Έτσι, για άλλη μια φορά, ο S&P βρέθηκε κάτω από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2002, που είχε ακολουθήσει τη φούσκα του Ίντερνετ.

Εάν οι μετοχές διολισθήσουν ακόμη παρακάτω, η ψυχολογική επίδραση στους traders, που τείνουν να παίρνουν τα μακροχρόνια charts στα σοβαρά, θα είναι καταστροφική. Εάν όμως συγκρατηθούν τα νεύρα και οι δείκτες ανακάμψουν, ο κόσμος θα πιστέψει ότι τα χαμηλά «δοκιμάστηκαν» και αποδείχτηκαν ανθεκτικά. Αυτό θα φέρει το ρευστό πίσω στην αγορά.

Και τα χαμηλά του Νοεμβρίου και το πρόσφατο ξεπούλημα εκτυλίσσονται γύρω από τη Citigroup. Το ζήτημα για την κυβέρνηση και τις αγορές είναι, κι αυτό, το ίδιο: τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσει την κατάρρευση μιας τράπεζας που της επιτράπηκε να γίνει υπερβολικά μεγάλη;

Πολλοί φαίνεται τώρα να πιστεύουν ότι μια κανονική κρατικοποίηση είναι η καλύτερη εναλλακτική που απομένει. Αλλά η ανακοίνωση της Δευτέρας δείχνει ότι η κυβέρνηση Obama συνεχίζει να προσπαθεί να αποφύγει την πλήρη εθνικοποίηση της Citi ή άλλων μεγάλων τραπεζών, όπως η Bank of America.

Η αγορά συγκρατείται μετά το πακέτο διάσωσης της Citi τον Νοέμβριο. Όταν ξεκαθαρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις θα λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι traders έπρεπε να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η κίνηση της «δοκιμασίας» των χαμηλών επιπέδων δείχνει τον φόβο ότι τα σημερινά σχέδια δεν επαρκούν.

Οι απόψεις της αγοράς και η οικονομική πραγματικότητα μπορούν να ενδυναμώσουν η μία την άλλη. Και γι’ αυτό η δοκιμασία των χρηματιστηριακών χαμηλών αποτελεί επίσης κρίσιμη δοκιμασία και για την κυβέρνηση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v