Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχίζουν τα "τεστ αντοχής" για BofA και Citi

Τα "τεστ αντοχής" των Citi και BofA ξεκινούν ίσως και αυτή την εβδομάδα, με την κρατικοποίησή τους να παραμένει πιθανότητα, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφεύγει να την αποκλείσει από τις επιλογές.

  • Francesco Guerrera, Aline van Duyn (Νέα Υόρκη), Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
Αρχίζουν τα τεστ αντοχής για BofA και Citi
Οι φόβοι ότι η Citigroup και η Bank of America θα κρατικοποιηθούν έσεισαν τα διεθνή χρηματιστήρια, προκαλώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης Obama, που επαναεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της υπέρ της ατομικής ιδιοκτηρίας των χρηματοοικονομικών οίκων.

"Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει σθεναρά ότι ο ορθός δρόμος είναι ένα ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, διασφαλίζοντας την επαρκή εποπτεία αυτής της κυβέρνησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κ. Robert Gibbs.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε: "Ακούγονται πολλές φήμες στην αγορά… αλλά δεν πρέπει να τις εκλαμβάνετε ως ένδειξη της πολιτικής της κυβέρνησης". Πάντως, όλοι οι αξιωματούχοι απέφυγαν να αποκλείσουν την πιθανότητα της κρατικοποίησης.

Ο κ. Chris Dodd, πρόεδρος της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας, νωρίτερα έδωσε τροφή στις φήμες εθνικοποίησης, δηλώνοντας στην τηλεόραση του Bloomberg: "Φοβάμαι ότι μπορεί τελικά να χρειαστεί να γίνει, τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα".

Παράγοντες της Wall Street σημείωσαν στους "Financial Times" ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει τα "τεστ αντοχής" των τραπεζών πολύ σύντομα, ίσως αυτή την εβδομάδα. Με αυτά τα... στρες τεστ θα αποκαλυφθούν οι ανάγκες των οίκων για κεφάλαια.

Η Citi και η BofA πιέζουν τις Αρχές να απορρίψουν ευθέως την πιθανότητα εθνικοποίησής τους. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχουν κατορθώσει να δεσμεύσουν το υπουργείο Οικονομικών να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η μετοχή της Citi διολίσθησε 22,3% στο 1,95 δολάριο, με συνολική πτώση σχεδόν 44% στην εβδομάδα και με την κεφαλαιοποίησή της να πέφτει στα 10,6 δισ. δολ. Η Bank of America υποχώρησε 3,6% έχοντας διολισθήσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, έως και 35%. Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν πάνω από τα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά, ενδοσυνεδριακά, χάρη στη μαζική αποφυγή του κινδύνου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v