Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σχέδια τραπεζικής διάσωσης στις ΗΠΑ

Νέους τρόπους διάσωσης του τραπεζικού συστήματος εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, T. Geithner, ανοίγει τα χαρτιά του τη Δευτέρα και οι αγορές ευελπιστούν ότι θα κατορθώσει να σώσει το σύστημα.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον), Francesco Guerrera & Julie Macintosh (Ν. Υόρκη), Andrew Ward
Νέα σχέδια τραπεζικής διάσωσης στις ΗΠΑ
Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα για σταδιακή μετατροπή των κρατικών μεριδίων σε τράπεζες σε κοινές μετοχές, καθώς οι ζημίες του τραπεζικού κλάδου αυξάνουν, όπως αναφέρουν πρόσωπα πολύ κοντά στην όλη υπόθεση.

Στόχος είναι το κράτος να μη διατηρεί στις τράπεζες μετοχικά μερίδια υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται αναγκαία για τη στήριξή τους. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Timothy Geithner θα ανακοινώσει τη Δευτέρα (9/2) το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού κλάδου, μαζί με ένα πακέτο μέτρων για μείωση των κατασχέσεων ακινήτων και στήριξης της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ. Το υπουργείο, πάντως, φροντίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για να μην υπάρξουν διαρροές πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Μία από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο είναι η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών τραπεζών που κατέχει το κράτος σε μετατρέψιμες, προνομιούχες μετοχές, δηλαδή σε μετοχές που μπορούν να ανταλλαγούν με κοινές.

Βάσει αυτής της πρότασης, η μετατροπή (από προνομιούχες μετοχές σε κοινές) θα πραγματοποιείται αυτόματα, μόλις υπάρξουν ενδείξεις ότι η κατάσταση κάποιας τράπεζας επιδεινώνεται. Επιπρόσθετα, αυτό το μέτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές ενέσεις ρευστότητας.

Κορυφαία στελέχη αμερικανικών τραπεζών, που βρίσκονται σε επαφή με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αγοράς "τοξικών" παγίων, όμως σε τιμές χαμηλότερες από αυτές στις οποίες τα έχουν αποτιμήσει οι τράπεζες.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η περαιτέρω αιμορραγία των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ προσφέρεται και το πλεονέκτημα του επιπλέον χρόνου για αποκατάσταση της πορείας τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο σχέδιο Geithner θα περιληφθεί η χρήση ασφαλιστικών δικλίδων ώστε το κράτος να διασφαλίσει την αποφυγή της έκρηξης σε "τοξικά" πάγια τραπεζών, ενώ θα προταθεί και η δημιουργία της επονομαζόμενης "τοξικής τράπεζας", στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι βλαβερές επενδύσεις των τραπεζών και οι επισφάλειές τους.

Ασφαλείς, δε, πηγές αναφέρουν ότι στην τελική μορφή του προγράμματος θα συμβάλει τόσο ο κ. Geithner όσο και ο κ. Lawrence Summers, επικεφαλής του National Economic Council.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v