Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκια και συναλλαγματικές ισοτιμίες

Η διαφορά στα επιτόκια υποτίθεται ότι αποτελεί τον βασικό παράγοντα που καθορίζει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρωζώνη, όμως, δεν στηρίζουν το ευρώ. Μάλλον η ΕΚΤ πρέπει να αλλάξει "ρητορική".

  • John Authers, Investment Editor
Επιτόκια και συναλλαγματικές ισοτιμίες
Οι διαφορές στα επιτόκια υποτίθεται ότι είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Υψηλότερα επιτόκια προσελκύουν τα επενδυτικά κεφάλαια και ως εκ τούτου όταν μία τράπεζα μειώνει και κάποια άλλη διατηρεί σταθερά τα επιτόκιά της, τότε το νόμισμα αυτής που τα διατηρηθεί σταθερά θα πρέπει να ενισχυθεί.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%, ενώ η ΕΚΤ προτίμησε να το διατηρήσει αμετάβλητο στο 2%. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας τα επιτόκια στη Βρετανία ήταν υψηλότερα από αυτά της ευρωζώνης και η εν λόγω πορεία αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η στερλίνα θεωρήθηκε υπερτιμημένη. Αυτή η υπερτίμηση τέλειωσε πρόσφατα.

Όμως γιατί η αγορά δεν αντέδρασε στις αποφάσεις της ΕΚΤ και της BoE οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα έναντι του ευρώ; Αυτό δεν συνέβη καθώς το sell-off που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα στη στερλίνα θεωρήθηκε υπερβολικό. Ίσως, όμως, να αποτελεί και ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν οι αγορές στην ΕΚΤ.

Η βασική αντίληψη των αγορών είναι ότι η οικονομία της ευρωζώνης όπως και η παγκόσμια, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Το αποδεικνύουν οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις. Στην Ισπανία η ανεργία έχει αυξηθεί 60% σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από δύο χρόνια, ενώ οι παραγγελίες στον γερμανικό κλάδο μεταποίησης κατέρρευσαν, διαμορφούμενες χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2000.

Ως εκ τούτου οι traders θα ήταν περισσότερο ευτυχείς εάν η ΕΚΤ έδειχνε περισσότερη ζέση και προχωρούσε σε επιθετικότερη μείωση επιτοκίων, όπως πράττουν η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Άλλωστε, ο πληθωρισμός δεν αποτελεί κίνδυνο.

Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, επιμένει. Δήλωσε ότι μηδενικά επιτόκια δεν θα είναι κατάλληλα "αυτή τη στιγμή" για την ευρωζώνη, αλλά φρόντισε να αφήσει να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση τον επόμενο μήνα. Ίσως, όμως, οι επενδυτές να ήθελαν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα και γι’ αυτό προχώρησαν σε πωλήσεις ευρώ.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v