Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσός ή πλατίνα η καλύτερη λύση;

Ο χρυσός έχει προσφέρει μεγάλη προστασία στους επενδυτές απέναντι σε πληθωρισμό και αποπληθωρισμό. Οι τιμές του όμως είναι υψηλές και η πλατίνα ("το μόνο μέταλλο που ταιριάζει σε βασιλιά") ίσως είναι καλύτερη λύση.

Χρυσός ή πλατίνα η καλύτερη λύση;
Φαίνεται ότι η μόδα του χρυσού επανήλθε. Το κίτρινο μέταλλο, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι θιασώτες του, είναι κάτι το μοναδικό.

Καθώς αποτελεί παραδοσιακή επένδυση αξίας, γίνεται καταφύγιο απέναντι στον πληθωρισμό. Καθώς είναι περιουσιακό στοιχείο χωρίς μελλοντικές υποχρεώσεις (σε αντίθεση με τις μετοχές ή τα ομόλογα που εμπεριέχουν δέσμευση μελλοντικών ταμειακών ροών), προσφέρει προστασία και από τον αποπληθωρισμό.

Και όσο οι επενδυτές δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν απειλούνται περισσότερο από τον πληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό, οι τιμές του χρυσού εκτινάσσονται στα ύψη. Τη Δευτέρα το κίτρινο μέταλλο κατέκτησε το φράγμα των 900 δολαρίων και ανήλθε σε ιστορικό ρεκόρ σε ευρώ και στερλίνες.

Ο χρυσός είναι μοναδικός και από άλλες απόψεις. Όπως είπαμε, δεν παράγει ταμειακή ρευστότητα. Και σε αυτό το σημείο, όμως, ο αποπληθωρισμός "παίζει" υπέρ του. Η μείωση των επιτοκίων έχει ρίξει κάθετα το ευκαιριακό κόστος κατοχής του χρυσού. Και αυτός είναι επίσης ένας λόγος για τον οποίο τα ενεργητικά που σχετίζονται με το κίτρινο μέταλλο και τα οποία πράγματι παράγουν ταμειακές ροές, όπως οι εταιρίες εξόρυξης, έχουν ιδιαίτερα καλή παρουσία. Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες ο χρυσός παραμένει ήπια ανοδικός σε δολάρια, ενώ ο δείκτης μεταλλευτικών μετοχών του Amex έχει διπλασιαστεί σε αξία.

Ένα άλλο πρόβλημα που αφορά στον "καθαρό" χρυσό είναι ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ορμητική επένδυση (momentum investment). Ανεβαίνει, μέχρι οι επενδυτές να σταματήσουν να πληρώνουν παραπάνω γι' αυτόν. Και μετά πέφτει.

Επειδή οι τιμές του χρυσού είναι ήδη υψηλές, υπάρχει μια άλλη εναλλακτική, όπως δείχνει και η εταιρία ερευνών Gavekal: η πλατίνα. Πριν από 20 χρόνια η πλατίνα παραδοσιακά ήταν διαπραγματεύσιμη 1,5 φορά στο κόστος του χρυσού. Σήμερα αυτή η αναλογία είναι 1,07 φορά. Συγκριτικά δηλαδή, η πλατίνα είναι φθηνή. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη γκάμα χρήσεων: στα iPods, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στα αντικαρκινικά φάρμακα και στα μπουζί, για παράδειγμα. Οπότε, γίνεται ένα φθηνό "δικαίωμα προαίρεσης" στην οικονομική ανάκαμψη.

"Το μόνο μέταλλο που ταιριάζει σε βασιλιά", είχε πει ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ για την πλατίνα. Και, ίσως, και για τους επενδυτές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v