Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα διαφορετικό Νταβός

Τα τελευταία χρόνια τέτοια εποχή όλοι μιλούσαν για το "καυτό πάρτι" που θα διοργάνωνε η Goldman Sachs στη φαντασμαγορική σύνοδο World Economic Forum στο Νταβός. Φέτος, ο οίκος έχει διακριτικά ακυρώσει κάθε τυμπανοκρουσία.

  • Gillian Tett (Λονδίνο)
Ένα διαφορετικό Νταβός
Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούσαν τέτοια εποχή για την Goldman Sachs και το πιο "καυτό" πάρτι που διοργάνωνε στη λαμπερή ετήσια σύνοδο του World Economic Forum στο Νταβός.

Φέτος όμως, ανταποκρινόμενη στο πνεύμα συγκράτησης και αυτοκριτικής που επιβάλλει η κρίση, η αμερικανική χρηματιστηριακή διακριτικά ακύρωσε τη γιορτή και μείωσε κάθετα τον αριθμό των ατόμων που θα μεταβούν ως αντιπροσωπεία στη διοργάνωση, η οποία ξεκινά την Τετάρτη.

Δεν είναι η μόνη. Ο κ. John Thain θα φιλοξενούσε υψηλού επιπέδου συνάντηση για breakfast την Κυριακή στο Νταβός, αλλά την περασμένη εβδομάδα έφυγε κακήν κακώς από τη Merrill Lynch, οπότε... πάει η συνάντηση. Η Lehman Brothers, που κάποτε έστελνε ισχυρή αντιπροσωπεία στο χιονισμένο θέρετρο, έχει εξαφανιστεί. Ο κ. Vikram Pandit της Citigroup αποσύρθηκε από τη συμμετοχή του φέτος όπως και ο κ. Howard Stringer, ο CEO της Sony.

Αυτές οι τραπεζικές απουσίες, πάντως, δεν χαρακτηρίζουν όλη την "τάξη". Ο κ. Jamie Dimon, επικεφαλής της JP Morgan Chase, παραμένει αισιόδοξος και θα φιλοξενήσει πάρτι στο διάσημο Piano Bar του Νταβός. Και η Barclays βιάζεται να αναγγείλει το φανταχτερό δείπνο που θα παραθέσει σε εστιατόριο στις αλπικές κορυφές.

Μάλιστα, συνολικά ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αυξημένος φέτος - προφανώς επειδή πολλοί επιχειρηματίες και ρυθμιστές αναζητούν απεγνωσμένα μεθόδους που θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την κρίση και να σκιαγραφήσουν τη νέα ατζέντα τους, σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική κατάσταση διαμορφώνεται ιδιαίτερα συγκεχυμένη.

Επιπλέον -όπως φροντίζουν να υπογραμμίζουν συχνά οι διοργανωτές του Νταβός- υπάρχουν άλλοι που ισοσταθμίζουν τις τραπεζικές απουσίες. Πάνω από 2.500 άτομα έχουν ζητήσει συμμετοχή, αριθμός-ρεκόρ, μεταξύ των οποίων 1.400 ηγέτες επιχειρήσεων. Υπάρχουν επίσης 41 αρχηγοί εθνών, μέγεθος διπλάσιο σε σχέση με πέρσι, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel.

Κάποιοι ελπίζουν επίσης να αυξήσουν την επιρροή τους αξιοποιώντας τη συνάντηση. Ο Κινέζος πρόεδρος κ. Wen Jiabao θα είναι μία από τις σημαντικότερες παρουσίες της φετινής χρονιάς, όπως και ο Ρώσος κ. Vladimir Putin.

Αρκετοί βέβαια εξ αυτών είχαν προγραμματίσει να συμμετάσχουν πριν εμφανιστεί για τα καλά η κρίση και είναι αμφίβολο αν θα ξαναδηλώσουν συμμετοχή του χρόνου, καθώς οι τιμές συμμετοχής στο φόρουμ έχουν γίνει απαγορευτικά ακριβές.

Και βέβαια, οι φετινές συνομιλίες θα είναι αρκετά άβολες. Τα τελευταία χρόνια συζητούνταν διαρκώς το πώς το κοκτέιλ της καινοτομίας, της παγκοσμιοποίησης και του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς θα βελτιώσει τον κόσμο. Η χρηματοοικονομική κρίση, όμως, έχει υποβαθμίσει αυτές τις ιδέες.

Εξάλλου, οι ιδέες πολλών από τους ανθρώπους θα παραστούν στο Νταβός και αυτή την εβδομάδα θεωρούνται υπεύθυνες για την τρέχουσα κρίση - αν μη τι άλλο, αφού δεν κατάφεραν να την προβλέψουν. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα ότι, σε μια άβολη συγκυρία οι διοργανωτές είχαν δώσει στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας στο Νταβός τον τίτλο "Χαράζοντας τον κόσμο μετά την κρίση", καθώς μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι η κρίση θα είχε εκτονωθεί μέχρι τη διεξαγωγή της διοργάνωσης.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v