Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Μείωση διεθνούς ανάπτυξης στο 1-1,5%

Το ΔΝΤ μειώνει κάθετα την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η ύφεση χειροτερεύει για πλούσιες και φτωχές χώρες. Ο οργανισμός έχει ήδη δαπανήσει 50 δισ. δολ. σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης.

  • Alan Beattie (Ουάσιγκτον)
ΔΝΤ: Μείωση διεθνούς ανάπτυξης στο 1-1,5%
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μειώσει κάθετα την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, δηλώνοντας αυτήν την εβδομάδα ότι η ύφεση χειροτερεύει τόσο για τις πλούσιες όσο και για τις φτωχές χώρες.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, κ. Dominique Strauss-Kahn, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΔΝΤ «θα προσαρμόσει δραματικά» προς τα κάτω τις προβλέψεις του, εν μέσω των δυσμενών στατιστικών ειδήσεων για την ανάπτυξη και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Axel Bertuch-Samuels, αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου αγορών κεφαλαίου του ΔΝΤ, σε διεθνές πρακτορείο, η εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2009 θα «κοπεί» στο 1% - 1,5% έναντι της τρέχουσας εκτίμησης για 2,2%, αλλά πάντως ο οργανισμός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το μέγεθος.

Ο κ. Strauss-Kahn είπε την περασμένη εβδομάδα ότι περιμένει να προστρέξουν περισσότερες χώρες για βοήθεια στο ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων κάποιες στη Λατινική Αμερική, που βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού». Το ΔΝΤ έχει μέχρι στιγμής αφιερώσει 50 δισ. δολ. στην κρίση, περίπου το ένα τέταρτο των χρημάτων που έχει άμεσα διαθέσιμα για δανεισμό έκτακτης ανάγκης.

Τον Νοέμβριο, το ΔΝΤ υποβάθμισε κάθετα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2009 στο 2,2% -χαμηλότερα κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από την εκτίμηση του Οκτωβρίου-, σημειώνοντας ότι οι βιομηχανικές οικονομίες θα βιώσουν την πρώτη ετήσια ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v