Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J.Rogers:Η Βρετανία δεν έχει τίποτα να πουλήσει

Κατά τον "γκουρού" Jim Rogers, τα δύο "μαξιλάρια" της βρετανικής οικονομίας -το πετρέλαιο Βορείου Θαλάσσης και η ισχύς του City of London- έχουν πλέον "ξεφουσκώσει" και "η Βρετανία δεν έχει τίποτα να πουλήσει".

  • Peter Garnham
J.Rogers:Η Βρετανία δεν έχει τίποτα να πουλήσει
Η στερλίνα είναι ένα νόμισμα χωρίς στήριξη και θα πέσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου και του ευρώ, δηλώνει ο κ. Jim Rogers, πρόεδρος Rogers Holdings. (Πρόκειται για πολυεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή, εκ των ιδρυτών, μεταξύ άλλων, του Quantum Fund με τον George Soros. Οι δύο άνδρες θεωρούνται «υπεύθυνοι» για την εκδίωξη της στερλίνας από το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα το 1992.)

Η άποψή του, όπως δηλώνει ο ίδιος, πηγάζει από τη δραματική κατάσταση της βρετανικής οικονομίας. "Είναι απλό", δηλώνει. "Η Βρετανία δεν έχει τίποτα να πουλήσει".

Κατά τον κ. Rogers , τα δύο κύρια "μαξιλάρια" στήριξης της στερλίνας είναι το πετρέλαιο Βορείου Θαλάσσης και η ισχύς του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου - και ειδικά ο ρόλος του City of London.

Αλλά ο κ. Rogers δηλώνει ότι το πετρέλαιο Βορείου Θαλάσσης στερεύει, οπότε η θέση του Λονδίνου ως κύριου χρηματοοικονομικού κέντρου υποβαθμίζεται. Επιπλέον, τονίζει πως "δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια βιώσιμη βρετανική τράπεζα ή τουλάχιστον εάν υπάρχει δεν τη γνωρίζω".

Επίσης δηλώνει: "Το City του Λονδίνου έσβησε από τον χάρτη. Το χρηματοοικονομικό επίκεντρο του πλανήτη μετακινείται προς Ανατολάς. Όλα τα λεφτά είναι στην Ασία. Γιατί να γυρίσω στη Δύση; Δεν το χρειαζόμαστε το Λονδίνο".

Ο κ. Rogers πιστεύει ότι η στερλίνα είναι πιο ευάλωτη από το δολάριο ή το ευρώ. Δηλώνει επίσης ότι η Βρετανία είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την ευρωζώνη, όπου οι περισσότερες χώρες δεν είναι μεγάλοι χρεώστες και δεν έχουν τεράστια εμπορικά ελλείμματα.

"Αν η Βρετανία ανακαλύψει περισσότερο πετρέλαιο Βορείου Θαλάσσης, ίσως αλλάξω γνώμη", τονίζει. "Αλλά δεν το βλέπω να γίνεται...".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v