Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο "μήνας του μέλιτος" για το δολάριο

Η άφιξη ενός νέου Προέδρου στις ΗΠΑ συχνά φέρνει αύξηση του δολαρίου -αν και ο μήνας του μέλιτος δεν διαρκεί πάντα πολύ και είναι αμφίβολο αν αυτή η φορά θα είναι διαφορετική- λέει ο S. Barrow της Standard Bank.

  • Steve Barrow, Standard Bank
Ο μήνας του μέλιτος για το δολάριο
Η άφιξη ενός νέου Προέδρου στις ΗΠΑ συχνά φέρνει μια αρχική αύξηση του δολαρίου -αν και ο "μήνας του μέλιτος" δεν διαρκεί πάντα πολύ και είναι αμφίβολο αν αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά- σύμφωνα με τον κ. Steve Barrow, στρατηγικό αναλυτή της Standard Bank.

Ο κ. Barrow σημειώνει πως είναι πιθανό η αγορά να προβεί σε αγορές λόγω της ελπίδας που προσφέρει ένας νεοεκλεγείς Πρόεδρος.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Barack Obama στηρίχτηκε στη δέσμευση να φέρει νέα ελπίδα στον αμερικανικό λαό. Είναι επίσης πιθανό η ισχυρή θέση των δημοκρατικών στο Κογκρέσο να δώσει στον κ. Obama μεγαλύτερες δυνατότητες να επιβάλει τη θέλησή του, σε σχέση με τον Πρόεδρο Bush".

Ωστόσο, ο ίδιος αμφιβάλλει για το εάν μια ενίσχυση του δολαρίου στις αρχές της περιόδου της προεδρίας Obama θα έχει διάρκεια. Ο κ. Barrow υποστηρίζει πως το έλλειμμα του αμερικανικού προϋπολογισμού θα εκτιναχτεί λόγω της οικονομικής ύφεσης και του ενδεχόμενου πακέτου στήριξης των 775 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας παράλληλα πως την τελευταία φορά που προεδρία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος προϋπολογισμού ήταν αυτή του Ronald Reagan, την περίοδο 1980 - 1988.

"Η ισχύς του δολαρίου στην αρχή της προεδρίας Reagan έδωσε τη θέση της σε μια πτωτική τάση η οποία διήρκεσε μέχρι το 1995. Η πλευρά Reagan εγκαινίασε αυτή την αδυναμία, προχωρώντας σε πωλήσεις δολαρίου το 1985. Αμφιβάλλουμε αν ο κ. Obama θα πράξει το ίδιο, όμως από μια άποψη ο νέος Πρόεδρος θα αναζητήσει ένα πιο αδύναμο δολάριο".

"Το κινεζικό renminbi παραμένει αγκάθι για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ. Ο κ. Obama έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη μάχη για την ελαστικότητα -και συνεπώς για ενίσχυση- του renminbi, την οποία είχε ξεκινήσει ο Πρόεδρος Bush. Για να δούμε το δολάριο να υποχωρεί έναντι του renminbi, το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει αλλού".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v