Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Ευχές για καλή σταδιοδρομία, κ. Πρόεδρε

Ο 47χρονος Obama αναλαμβάνει τα ηνία των ΗΠΑ. Αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα: οικονομία σε ύφεση, τραπεζικό σύστημα σε κατάρρευση και τον Αμερικανό καταναλωτή κουρασμένο. Μία θητεία γεμάτη προκλήσεις.

  • FT Washington Staff
FT: Ευχές για καλή σταδιοδρομία, κ. Πρόεδρε
Η Ουάσιγκτον αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει και ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Αυτή η αλλαγή γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν αφορά στην ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από έναν 47χρονο Άφροαμερικανό από το Σικάγο, ο οποίος αντικαθιστά έναν 62χρονο λευκό από το Τέξας.

Η μεγαλύτερη αλλαγή έγκειται στη μέση ηλικία της κυβέρνησης Obama, στη μεγαλύτερη ποικιλία σε ό,τι αφορά τις εθνικές ρίζες των συμμετεχόντων και στο γεγονός ότι το επιτελείο του νέου Προέδρου προέρχεται σχεδόν από όλες τις περιοχές των ΗΠΑ και αρκετοί από εκείνους που συμμετέχουν σε αυτό είναι αστοί που γνωρίζουν πολύ καλά τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές, παραδοσιακά, ξεκινούν από την κορυφή και κατόπιν εμφανίζονται στα χαμηλότερα κλιμάκια. Σε αντίθεση με τον κ. George Bush, ο οποίος δεν σηκωνόταν ποτέ από το κρεβάτι του πριν από τις 10 π.μ. και σπανίως δεχόταν προσκλήσεις για γεύματα εκτός Λευκού Οίκου, ο κ. Obama θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νυχτοπούλι.

Οι επιτελείς του θα πρέπει να συνηθίσουν την πραγματοποίηση συσκέψεων αργά τη νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί. Επιπλέον, ο κ. Obama έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Κυριακή θα είναι εργάσιμη ημέρα. Άλλωστε, έχει ζητήσει να έχει επτά ενημερωτικές -εφ' όλης της ύλης- συσκέψεις εβδομαδιαίως και όχι έξι που είχε ο κ. Bush.

Γενικότερα, η δύναμη στην Ουάσιγκτον θα αλλάξει χέρια από τους συντηρητικούς στους φιλελεύθερους και από τους ελαφρώς ηλικιωμένους σε νεότερους. Αρκετά από τα 3.300 στελέχη της νέας κυβέρνησης διανύουν τη δεκαετία των 20 ή των 30  και προέρχονται από τα πανεπιστήμια της Ivy League.

Σε πλήρη αντίθεση με το πλήθος του κ. Bush, το οποίο προερχόταν κυρίως από τις πολιτείες του Νότου, στην περίπτωση του κ. Obama προέρχεται από τις Πολιτείες είτες της ανατολικής είτε της δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Το ίδιο ισχύει για αρκετούς φοιτητές ή πτυχιούχους που θα τοποθετηθούν στα χαμηλά κλιμάκια ως εργαζόμενοι. Υπό τον κ. Bush οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν χριστιανοί προερχόμενοι από τα πανεπιστήμια Regent ή Liberty, τα οποία δεν έχουν και τόσο ισχυρή ακαδημαϊκή φήμη.

Εν γένει, η ομάδα του κ. Obama είναι περισσότερο αξιόλογη, μανιακή με την εργασία, με απόλυτη αυτοπεποίθηση σε σύγκριση, τουλάχιστον, με αυτούς που θα αντικαταστήσουν. Ως εκ τούτου τα μπαρ στην Ουάσιγκτον θα αποκτήσουν περισσότερους πελάτες.

Βέβαια, αρκετές φορές οι απόψεις των σχολιαστών είναι υπερβολικές, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις από την αλλαγή στον Λευκό Οίκο. Η Ουάσιγκτον ήταν πάντα -και θα παραμείνει- το κέντρο των «"nsiders", που είναι παθιασμένοι με την πολιτική και την εξουσία. Αρκετά από τα νέα στελέχη, όπως Hillary Clinton, Tom Daschle, Eric Holder ζούσαν και πριν στην Ουάσιγκτον.

Όσο για την κοινωνική ζωή, μάλλον τα εξοντωτικά ωράρια δεν πρόκειται να αφήσουν και πολλά περιθώρια για να αναπτυχθεί. Άλλωστε, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει ο Harry S. Truman "εάν επιθυμείς να έχεις φίλους στην Ουάσιγκτον, τότε αγόρασε έναν… σκύλο"!

Αναλυτικότερα το βασικό επιτελείο του νέου Προέδρου είναι το ακόλουθο:

Λευκός Οίκος
Barack Obama, Πρόεδρος
Joe Biden, Αντιπρόεδρος
Rahm Emanuel, Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
Peter Orszag, Επικεφαλής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προϋπολογισμού
Lawrence Summers, Επικεφαλής του Οικονομικού Επιτελείου
Greg Craig, Σύμβουλος
David Axelrod, Σύμβουλος
Robert Gibbs, Υπεύθυνος Τύπου
James "Jim" Jones, Σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφάλειας
Carol Browner, Σύμβουλος για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Michelle Obama, Πρώτη Κυρία

Υπουργικό Συμβούλιο
Tim Geithner, υπουργός Οικονομικών
Tom Daschle, υπουργός Υγείας
Hillary Clinton, υπουργός Εξωτερικών
Susan Rice, Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Bob Gates, υπουργός Αμύνης
Eric Holder, Γενικός Εισαγγελέας
Dennis Blair, Επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών

Fed
Ben Bernanke

Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC)
Sheila Bair
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v