Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήρης εθνικοποίηση τραπεζών

Στις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας επικρατεί σύγχυση για τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης, που γίνεται όλο και χειρότερη. Θα έπρεπε να καταπιούν το πικρό φάρμακο και να επιλέξουν την πλήρη εθνικοποίηση τραπεζών.

  • Lex
Πλήρης εθνικοποίηση τραπεζών
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στέκονται αδρανείς και μπερδεμένες όσον αφορά στο πώς θα συνεχίσουν με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που γίνεται κάθε λεπτό και χειρότερη. Αυτή την εβδομάδα και οι δύο χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν περαιτέρω μέτρα με στόχους την τόνωση των τραπεζικών ισολογισμών και την αναθέρμανση του δανεισμού.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η αποσπασματική προσέγγιση εμποδίζεται και με κάθε κλυδωνισμό οι ΗΠΑ και η Βρετανία έρχονται πιο κοντά στην πλήρη εθνικοποίηση. Πέρσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown κέρδισε τα εύσημα όλου του πλανήτη με την απόφασή του να διαθέσει κεφάλαια κατευθείαν στις τράπεζες αντί να τις απαλλάξει από τα τοξικά ενεργητικά τους. Στις ΗΠΑ το πρόγραμμα οικονομικής αρωγής, εντέλει, όπως και το βρετανικό παρέκλινε από την αρχική πορεία του.

Το πρόβλημα είναι ότι η ιδέα του κ. Brown, αν και βελτιωμένη σε σχέση με εκείνες των υπολοίπων τη συγκεκριμένη στιγμή, ήταν ατελής. Οι τράπεζες δεν υποχρεώθηκαν να αναλάβουν μεγάλες απομειώσεις κι έτσι, όπως οι ιαπωνικές μία δεκαετία πριν, δεν το έκαναν. Όσο περισσότερο συνεχίζουν οι τιμές των σπιτιών να πέφτουν, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι ακόμα και με το αθρόο δημόσιο χρήμα που διοχετεύτηκε τον Οκτώβριο οι τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να προβούν στο -πλήγμα- να ευθυγραμμίσουν τις υψηλές αποτιμήσεις τους με την πραγματική τους αξία.

Η Βρετανία προβλέπεται να κάνει άλλο ένα βήμα προς την πλήρη εθνικοποίηση της Royal Bank of Scotland, αυξάνοντας το μερίδιο του κράτους στο 68%. Οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης που αναμένεται -και θα περιλαμβάνει την κυβερνητική εγγύηση τραπεζικών υποχρεώσεων- παραμένουν ασαφείς. Όποιες κι αν είναι οι λεπτομέρειες, μια τέτοια κίνηση απλώς θα περιορίσει, στη θεωρία, τις πιθανές ζημίες της τράπεζας - δεν θα δημιουργήσει την απαραίτητη διαφάνεια τιμών.

Εν τη απουσία πλήρους εθνικοποίησης, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτύχει έναν από τις βασικούς αντικειμενικούς της στόχους, δηλαδή να πειστούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανείζουν με τους ανέμελους περσινούς ρυθμούς, καθώς η ύφεση θα βαθαίνει.

Με την εγγύηση των εκδόσεων εταιρικών και εμπορικών χρεογράφων, η αγορά θα βοηθηθεί στον δανεισμό margin, αλλά αυτή δεν είναι όλη η ουσία. Εάν η ζήτηση για πίστωση στην οικονομία είναι αδύναμη, καμία μεμονωμένη κίνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει - όπως μπορούν να μας διαβεβαιώσουν και οι Ιάπωνες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v