Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ και το ευρώ

Τα επιτόκια της ευρωζώνης είναι τα υψηλότερα στον βιομηχανικό κόσμο και η ΕΚΤ δεν τα μειώνει, ούτε γρήγορα ούτε πολύ. Το εάν αυτό είναι θετικό ή αρνητικό θα το δείξει η Ιστορία, συμπεραίνει ο Lex.

  • Lex
Η ΕΚΤ και το ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κόβει τα επιτόκια αρκετά γρήγορα. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι αγορές.

Η μείωση της Πέμπτης κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% είναι πολύ καλή. Ανεβάζει το σύνολο των μειώσεων της ΕΚΤ στις 225 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο. Ακόμη κι έτσι όμως, τα επιτόκια της ευρωζώνης παραμένουν τα υψηλότερα μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών κρατών. Που σημαίνει ότι η Φρανκφούρτη δεν κάνει προληπτικές μειώσεις και δεν ρίχνει τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό, όπου θα κινούνταν σε αρνητικά επίπεδα. Αντί αυτού, η ΕΚΤ θέλει να δει πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, πριν μειώσει ξανά.

Οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος δεν είναι ευχαριστημένες και φοβούνται ότι η ΕΚΤ μένει πίσω. Η οικονομία της ευρωζώνης καταρρέει. Το ευρώ είναι πολύ υψηλά. Γι’ αυτό και τα επιτόκια θα πρέπει να μειωθούν πολύ και γρήγορα - στο 1,5% τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, όπως δείχνουν να προεξοφλούν οι προθεσμιακές αγορές. Εάν δεν γίνει αυτό, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιδεινωθεί. Αυτές οι ανησυχίες καθρεφτίζονται στις αποκλίσεις των κρατικών ομολόγων πολυέξοδων κρατών όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Πλήττουν επίσης και το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει 9% έναντι του γεν φέτος και 6% σε σχέση με το δολάριο και τη στερλίνα, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Αυτές οι κινήσεις των αγορών μπορούν να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους. Μπορεί  ναεκληφθούν ως προάγγελος της επικείμενης κατάρρευσης της νομισματικής ενοποίησης. Μπορεί όμως, όπως υποστηρίζει και ο οικονομολόγος κ. Willem Buiter, να θεωρηθούν και ένδειξη ότι η ενοποίηση λειτουργεί αρκετά καλά. Η αύξηση του κόστους δανεισμού σημαίνει πειθαρχία στις αγορές που αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη για χώρες οι οποίες έχουν συνηθίσει τις δαπάνες. Όσο για το πτωτικό ευρώ, ακόμη και για την καταπονημένη οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη.

Και οι δύο απόψεις για την ώρα ευσταθούν. Και οι ρυθμιστές της ευρωζώνης ίσως αφήσουν τις αγορές να κάνουν τη δουλειά τους…
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v