Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνές τραπεζικές μετοχές;

Οι τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ίσως μοιάζουν υπερβολικά φθηνές, αλλά ο S. Samuels της Citigroup δηλώνει πολύ επιφυλακτικός. "Παραμένουμε underweight στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο".

  • Simon Samuels
Φθηνές τραπεζικές μετοχές;
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ίσως δείχνουν υπερβολικά φθηνές, αλλά ο κ. Simon Samuels, αναλυτής της Citigroup, παραμένει πολύ επιφυλακτικός.

Δεδομένου ότι ο μισός κλάδος διαπραγματεύεται στο επίπεδο ή χαμηλότερα από το επίπεδο της λογιστικής αξίας άυλων ενεργητικών, οι περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίου είναι δυνατόν να προκαλέσουν αισθητή αποδυνάμωση, τονίζει. "Είναι ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος, δεδομένης της πολύ χαμηλής κεφαλαιοποίησης του κλάδου και της δυνητικά πολύ μεγάλης κλίμακας των μακροοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει".

Επιπλέον, διαβλέπει έντονη αποδυνάμωση κερδοφορίας το 2009 - όχι μόνο από τα αυξανόμενα επισφαλή δάνεια αλλά και από τη χαμηλότερη κερδοφορία πέραν των προβλέψεων.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι μειώνονται οι πιθανότητες να ακολουθήσει, μετά την κάθετη οικονομική διολίσθηση, μια γρήγορη ανάκαμψη στις προοπτικές κερδοφορίας. "Έτσι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κοιτάξουμε τα τρέχοντα προβλήματα και να προεξοφλήσουμε ανάκαμψη αποτιμήσεων".

Τέλος, ο κ. Samuels υποπτεύεται ότι τα μαθήματα της πιστωτικής αποστράγγισης -ότι οι τράπεζες είναι δυνατόν να χρεοκοπήσουν και ενίοτε πράγματι χρεοκοπούν- ίσως περιορίζουν τις δυνατότητες μιας βιώσιμης αποκατάστασης αποτιμήσεων.

Για να αποτιμήσει τις τράπεζες με βάση προηγούμενες κρίσεις, υπέβαλε τον κλάδο στις δοκιμασίες για τους ισολογισμούς και τα κέρδη που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες κρίσεις: στην ύφεση του ’30 στις ΗΠΑ, στη "χαμένη δεκαετία" του ’90 στην Ιαπωνία και στον αποπληθωρισμό στο Χονγκ Κονγκ μετά την ασιατική κρίση του ’90.

"Εάν επαναληφθεί η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ (που ήταν η ηπιότερη των τριών), τότε μπορούμε ίσως να αρχίσουμε να "στήνουμε μια καλή υπόθεση" για κάποιες τράπεζες. Αλλά οι πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν έντονα βεβαρημένοι".

"Παραμένουμε 'underweight' στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο", καταλήγει ο αναλυτής της Citigroup.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v