Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ιανουάριος της Wall Street

Το νέο έτος ξεκινάει με ενδοσκόπηση και αποφασιστικότητα, εξ ου ίσως και η τάση ανάκαμψης των αγορών τον Ιανουάριο. Τον τελευταίο αιώνα, ο Dow ενισχύθηκε τον πρώτο μήνα στο 60% των περιπτώσεων.

  • Lex
Ο Ιανουάριος της Wall Street
Το νέο έτος ξεκινάει με ενδοσκόπηση και με αποφασιστικότητα, εξ ου ίσως και η τάση των αγορών να ανεβαίνουν τον Ιανουάριο. Τον τελευταίο αιώνα, ο Dow Jones Industrial Average έχει σημειώσει αύξηση κατά τον πρώτο μήνα του έτους περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων.

Αν και ο μέσος όρος της ανόδου είναι μόλις 1%, που είναι ασήμαντο για μία αγορά που έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της πέρσι, αξίζει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να κάνουν ράλι οι αγορές στους επόμενους μήνες.

Στο κάτω-κάτω, τα χρηματιστήρια αμέσως βλέπουν διαμέσου της ύφεσης τις προοπτικές που θα υπάρχουν όταν λήξει η πτώση. Στον προσαρμοσμένο συντελεστή Ρ/Ε (τιμής προς κέρδος) που υπολογίζει η Smithers & Co., ο S&P 500 βρίσκεται κοντά στην ορθή αξία του ακριβώς κάτω από τις 900 μονάδες.

Η αποτίμηση από μόνη της δεν επαρκεί, όμως. Οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο. Ο καταλύτης γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι η συνειδητοποίηση ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πεθάνει. Οι φορολογικές περικοπές και το πακέτο δαπανών της εκλεγμένης κυβέρνησης Obama, σε συνδυασμό με τα μέτρα νομισματικής στήριξης και τις φθηνές τιμές στο πετρέλαιο -η JP Morgan υπολογίζει ότι με τις χαμηλές τιμές καυσίμων το διαθέσιμο εισόδημα θα αυξηθεί κατά 400 δισ. δολ. το 2009- λογικά θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Οπότε, περιμένετε μεγάλη αύξηση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που είναι προστατευμένα από τον πληθωρισμό. Η αγορά εταιρικών χρεογράφων επίσης θα είναι από τις πρώτες που θα ανακάμψουν, με τα spreads ομολόγων να αποκολλώνται από τα επίπεδα που δείχνουν κίνδυνο χρεοστασίου επιπέδου Μεγάλου Κραχ. Ο Russell Napier, στρατηγικός αναλυτής της CLSA, σημειώνει ότι στα τέσσερα μεγάλα ναδίρ των μετοχικών αποτιμήσεων (1921, 1932, 1948 και 1982) προηγήθηκε ενθουσιασμός για τα εταιρικά ομόλογα. Εν τω μεταξύ, η σταθεροποίηση στις αγορές αυτοκινήτων και στις τιμές του χαλκού ίσως φανερώνουν ορ8ώς ότι το χειρότερο πέρασε.

Βεβαίως, οι δομικές μεταβολές στα μοτίβα αποταμίευσης και δαπανών, για να μην αναφέρουμε τα χρέη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, παραμένουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες. Οι ΗΠΑ ίσως εξακολουθούν να βρίσκονται σε μακρά bear market η οποία ξεκίνησε το 2000.

Όμως, οι προοπτικές για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιοι λόγοι αισιοδοξίας τουλάχιστον για τις αρχές του έτους.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v