Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση "χτυπά" εξαγορές & συγχωνεύσεις

Πτώση 29% σημείωσε φέτος η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων, φτάνοντας στο επίπεδο των 3,28 τρισ. δολαρίων. Η αξία των συμφωνιών που ακυρώθηκαν βρέθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ, καθώς άγγιξε τα 911 δισ. δολάρια.

  • Lina Saigol (Λονδίνο)
Η κρίση χτυπά εξαγορές & συγχωνεύσεις
Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε ο αριθμός των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων που ακυρώθηκαν το 2008, οδηγώντας σε κάθετη μείωση τις αποδοχές των επενδυτικών τραπεζιτών. Η συνολική αξία των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε στο επίπεδο των 3,28 τρισ. δολαρίων από την αρχή του έτους, δηλαδή σημείωσε πτώση 29% σε σύγκριση με το 2007 καθώς οι δυσκολίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η έντονη μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις και η διάχυτη απροθυμία ανάληψης ρίσκου οδήγησαν σε ακύρωση αρκετών συμφωνιών.

Οι συμφωνίες που ακυρώθηκαν έφθασαν στις 1.309, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 911 δισ. δολάρια, βάσει στοιχείων της εταιρίας Dealogic. Το 2007 είχαν ακυρωθεί 870 συμφωνίες, συνολικής αξίας 1,16 τρισ. δολαρίων.

Η τελευταία συμφωνία που ακυρώθηκε ήταν αυτή της εξαγοράς της Rio Tinto από την BHP Billiton έναντι του ποσού των 14 δισ. δολαρίων, ενώ η μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά που δεν πραγματοποιήθηκε ήταν αυτή του καναδικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου BCE έναντι 48,5 δισ. δολαρίων από εταιρίες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity).

Η πτώση στην όλη δραστηριότητα οδήγησε τις αμοιβές των επενδυτικών τραπεζιτών χαμηλότερα από τα 20 δισ. δολάρια, δηλαδή υπήρξε κάμψη 30% σε σύγκριση με τα 28,1 δισ. δολάρια που είχα "κατοχυρώσει" το 2007.

Ο κ. William Vereker, επικεφαλής της επενδυτικής μονάδας της Nomura, υποστηρίζει ότι το 2009 θα είναι ένα από τα χειρότερα έτη στην ιστορία για εξαγορές και συγχωνεύσεις. "Ο συνδυασμός υποχώρησης της εταιρικής κερδοφορίας, της απουσίας πιστώσεων, της έλλειψης εμπιστοσύνης και της έντονης μεταβλητότητας των αγορών θα αποτρέψει αρκετές συμφωνίες", τονίζει και προσθέτει: "Συμφωνίες εξαγοράς με μετρητά θα είναι κάτι σπάνιο. Οι εξαγορές με ανταλλαγή μετοχών θα είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν σε αρκετούς κλάδους".

Η συμφωνίες στον χρηματοοικονομικό κλάδο ήταν αυτές που στήριξαν την όλη δραστηριότητα, καθώς τράπεζες και οι ασφαλιστικές φρόντισαν να ξεφορτωθούν μη κερδοφόρες μονάδες τους.

Οι συμφωνίες μεταξύ χρηματοοικονομικών ομίλων αντιστοίχησαν στο 19% της συνολικής δραστηριότητας, με την αξία τους να φτάνει 636,6 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Σε αυτές περιλαμβάνεται η εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America έναντι 44,4 δισ. δολαρίων και η -υπό εκτέλεση- απόκτηση της HBOS από τη Lloyds TSB προς 29,3 δισ. δολάρια.

Οι συμφωνίες με αγοραστές private equity υποχώρησαν 71% στα 188 δισ. δολάρια, έναντι 658,9 δισ. που ήταν το 2007. Πρόκειται για τον χαμηλότερο όγκο που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία, καθώς οι τράπεζες σταμάτησαν να παρέχουν δάνεια για πραγματοποίηση μοχλευμένων εξαγορών.

Η JP Morgan βρέθηκε στην κορυφή (μεταξύ των εταιριών-αναδόχων εξαγορών και συγχωνεύσεων) καθώς συμμετείχε σε 348 συμφωνίες, συνολικής αξίας 814,5 δισ. δολαρίων. Ακολούθησε η Goldman Sachs με 291 συμφωνίες αξίας 752,2 δισ. δολαρίων. Η Citigroup κατέλαβε την τρίτη θέση με 286 συμφωνίες, αξίας 666,7 δισ. δολαρίων.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v