Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μικροεπενδυτές "επιστρέφουν" στην Ευρώπη

Έχοντας βγει αρκετά νωρίς από τις αγορές και διαθέτοντας αρκετή ρευστότητα, οι μικροί επενδυτές ίσως "κρατούν τα κλειδιά" για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το 2009, πιστεύει ο Ian Scott της Nomura Int.

  • Ian Scott
Οι μικροεπενδυτές επιστρέφουν στην Ευρώπη
Οι μικροί επενδυτές ίσως κρατούν τα κλειδιά για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το 2009, πιστεύει ο κ. Ian Scott, στρατηγικός αναλυτής της Nomura International.

Ο κ. Scott θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έχουν αντεπεξέλθει στη χρηματοοικονομική κρίση καλύτερα από τους περισσότερους, καθώς πούλησαν μετοχές «νωρίς» και διατήρησαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα τη ρευστότητά τους στη συνέχεια.

«Μεταξύ Μαΐου 2007 και Σεπτεμβρίου 2008 παρατηρήθηκαν δραματικές πωλήσεις μετοχών», τονίζει. «Στο ζενίθ της δραστηριότητάς τους, πωλούσαν μετοχές αξίας περίπου 4 δισ. δολ. κάθε εβδομάδα. Ήταν μια συμπεριφορά πρωτοφανής για την ιστορία τους, καθώς οι ιδιώτες επενδυτές είχαν την τάση να αγοράζουν στα υψηλά και να πωλούν στα χαμηλά».

Ο κ. Scott εκτιμά ότι τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη σήμερα διαθέτουν κάτι λιγότερο από το 40% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων τους σε ρευστό (πρόκειται για την υψηλότερη στάθμιση σε ρευστό πολλών δεκαετιών) και υπάρχουν ενδείξεις ότι επιστρέφουν στην αγορά.

«Ο όγκος και μόνο του ρευστού δείχνει να "καίει τις τσέπες" των επενδυτών. Επιπλέον, τα πραγματικά επιτόκια κατακρημνίζονται, προκαλώντας επανεκτίμηση των πλεονεκτημάτων που έχει το να κρατούν τόσο μεγάλο ποσοστό της περιουσίας τους σε ρευστό.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, τα νοικοκυριά έχουν αγοράσει μετοχές αξίας 7 δισ. δολ. - λιγότερο από το 10% των πωλήσεων που έγιναν από τον Μάιο 2007, αλλά σε μια σαφή ένδειξη ότι πλέον υπάρχει κάπως λιγότερη αποτροπή του κινδύνου.

«Δεν είναι εύκολο να κρίνουμε κατά πόσον αυτές οι πρώιμες ενδείξεις μεταστροφής από το ρευστό προς πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά θα διατηρηθεί. Αλλά το γεγονός ότι οι πωλήσεις από τους μικροεπενδυτές έχουν σταματήσει και οι ισολογισμοί ρευστού είναι υψηλοί μας υποδεικνύει ότι τελικώς έτσι θα γίνει».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v