Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και δεύτερο τραπεζικό πακέτο στη Δανία

Σε μια στροφή 180ο, η κυβέρνηση της Δανίας αναγγέλλει την εισαγωγή δεύτερου πακέτου τραπεζικής αρωγής, αφού με το πρώτο δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τον δανεισμό επιχειρήσεων και καταναλωτών.

  • Robert Anderson (Στοκχόλμη)
Και δεύτερο τραπεζικό πακέτο στη Δανία
Η κυβέρνηση της Δανίας άλλαξε πολιτική και αρχίζει την επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση τον επόμενο χρόνο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση περηφανευόταν πως ακολούθησε τις αρχές της αγοράς, στο πρώτο πακέτο τραπεζικής σταθεροποίησης του Οκτωβρίου. Αλλά τώρα πιέζεται να προχωρήσει παραπέρα, γιατί η βιομηχανία διαμαρτύρεται πως οι τράπεζες δεν έχουν αρχίσει να προωθούν τον δανεισμό, ενώ αυτές τονίζουν ότι οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη έχουν λάβει περισσότερη κρατική βοήθεια.

"Η κυβέρνηση μελετά τώρα πώς μια ένεση κεφαλαίου από το κράτος μπορεί να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των χρηματοοικονομικών οίκων της Δανίας" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Lene Espersen.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το δεύτερο πακέτο τραπεζικής σταθεροποίησης πριν από τα Χριστούγεννα και να το περάσει στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Στο πρώτο πακέτο δόθηκαν εγγυήσεις για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις και τα διατραπεζικά δάνεια, σε αντάλλαγμα τη δέσμευση των τραπεζών να ιδρύσουν ταμείο διάσωσης, από το οποίο θα είναι δυνατή ανάληψη έως 35 δισ. κορόνων (4,7 δισ. ευρώ). Με αυτό το πακέτο πράγματι σταθεροποιήθηκε η διατραπεζική αγορά, κατόπιν μιας σειράς καταρρεύσεων τοπικών τραπεζών, όμως δεν τονώθηκε ο δανεισμός.

"Μαθαίνουμε ότι ακόμη και υγιείς και καλοδιοικούμενες επιχειρήσεις έχουν δυσκολία εξεύρεσης κεφαλαίου' δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Anders Fogh Rasmussen. "Πρέπει να αντιδράσουμε. Εάν περιοριστούν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν τάχιστα".

Επιπλέον, η απαίτηση να συμβάλουν οι τράπεζες στο ταμείο διάσωσης έχει υπονομεύσει την κερδοφορία τους. "Το πρώτο πακέτο αποτελεί μέρος του προβλήματος για τις τράπεζες" δήλωσε ο κ. Steen Bocian της Danske Bank, από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. "Οι τράπεζες της Δανίας έπρεπε να πληρώσουν για το πρώτο πακέτο διάσωσης που έλαβαν".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v