Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνική συρρίκνωση

Περί τις 78 εταιρίες αποχώρησαν φέτος από την ιαπωνική μετοχική αγορά. Η αξία των IPOs μετά βίας έφτασε στο 1,3 δισ. δολάρια. Η Ιαπωνία συρρικνώνεται τόσο ως οικονομία όσο και ως χρηματιστηριακή αγορά.

  • Lex
Ιαπωνική συρρίκνωση
Η συρρίκνωση της Ιαπωνίας συνεχίζεται. Η οικονομία συρρικνώθηκε 0,5% στο γ΄ τρίμηνο, δηλαδή με πενταπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχικής αγοράς της χώρας έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, ο αριθμός των εταιιών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες μειώθηκε. Στην αγορά υφίστανται 16 εταιρίες λιγότερες απ’ ό,τι πριν από ένα έτος.

Πιθανώς αυτό να μην προκαλεί έκπληξη. Αν και τα private equities δεν είχαν την Ιαπωνία μεταξύ των κορυφαίων επιλογών τους, η δραστηριότητά τους σε αυτήν ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε κάποιες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Περίπου το 50% των 78 εταιριών που αποχώρησαν από το ιαπωνικό χρηματιστήριο φέτος απορροφήθηκε από τους μητρικούς ομίλους. Οι καταρρεύσεις επιχειρήσεων ήταν αρκετές, επίσης, ενώ οι πολυεθνικές προτιμούν να εισάγουν τις θυγατρικές τους σε αγορές εκτός Ιαπωνίας.

Βέβαια, τα ίδια συμβαίνουν και αλλού: από το London Stock Exchange έχουν αποχωρήσει 42 εταιρίες έως τα τέλη Οκτωβρίου και σε διάστημα 12 μηνών. Όμως, η αποχώρηση από το ιαπωνικό χρηματιστήριο δεν είναι απλώς μία δυσάρεστη είδηση.

Την ίδια στιγμή οι εταιρίες δεν έχουν και πολλά κίνητρα για να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή. Από την αρχή του έτους η αξία των δημόσιων εγγραφών στην Ιαπωνία φτάνει στο 1,3 δισ. δολάρια -0,04% της αξίας κεφαλαιοποίησης της αγοράς- βάσει στοιχείων της Dealogic. Στην Κίνα το αντίστοιχο ποσό έφτασε στα 9,7 δισ. δολάρια, ενώ στο Χονγκ Κονγκ στα 8 δισ. δολάρια, ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στα 20,4 και στα 30,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η όλη κατάσταση εάν ληφθεί υπόψη ότι πραγματοποιήθηκαν 48 δημόσιες εγγραφές, με μέσο όρο αξίας 24 εκατ. δολαρίων. Ως εκ τούτου, πολύ δύσκολα θα πείσει κάποιος τους επενδυτές να… σηκωθούν από το κρεβάτι τους για να επισκεφθούν την ιαπωνική αγορά.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v