Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διασώσεις "με τα λεφτά των άλλων"

Η γενναιοδωρία που επιδεικνύει η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τα λεφτά των φορολογουμένων δεν έχει όρια. Το τελευταίο της εύρημα είναι ένα σχέδιο αναστολής πληρωμών τόκων στεγαστικών δανείων για δύο χρόνια.

  • Lex
Διασώσεις με τα λεφτά των άλλων
Η γενναιοδωρία που επιδεικνύει η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τα λεφτά των φορολογουμένων δεν έχει όρια.

Το τελευταίο της εύρημα είναι ένα επίφοβο σχέδιο που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι είναι φορτωμένοι με στεγαστικά δάνεια έως 400 χιλ. στερλίνες, να αναστείλουν τις πληρωμές τόκων για δύο χρόνια. Το σκεπτικό είναι ότι, εάν εγγυηθεί η κυβέρνηση για τους αναβληθέντες τόκους, θα αποτρέπει τις τράπεζες να κατάσχουν τις κατοικίες των υπερχρεωμένων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στους 75.000 τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με ανεπίσημες προβλέψεις. Έτσι, συνακόλουθα, θα μειωθεί η ζήτηση για τις δυσεύρετες εργατικές κατοικίες. Πέρα από το γεγονός ότι με αυτό το σχέδιο αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος, είναι ένα πρόγραμμα εσφαλμένο από διάφορες πλευρές.

Κατ' αρχάς, δεν είναι απαραίτητη η κυβερνητική παρέμβαση σε αυτήν την κλίμακα. Οι κατασχέσεις είναι καταστροφή για τις τράπεζες, στο κάτω-κάτω, που φορτώνονται με ακίνητα τα οποία συχνά μένουν απούλητα σε μια αγορά που διολισθαίνει. Οι πιστωτές έχουν ήδη ένα ισχυρό κίνητρο για αναπροσαρμογή πληρωμών στους δανειολήπτες οι οποίοι φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να στρώσουν τα οικονομικά τους μέσα σε λογικά χρονικά όρια. Δεύτερον, η κυβερνητική εγγύηση των αναβληθέντων τόκων δεν θα είναι «τσάμπα» για τις τράπεζες: όσο μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο αναλάβει ο φορολογούμενος σήμερα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ρύθμιση που θα επιβληθεί στις τράπεζες στο μέλλον. Εάν το πρόγραμμα επεκταθεί και στις μικρές επιχειρήσεις, το επόμενο λογικό βήμα θα είναι η κυβέρνηση να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο των τραπεζών.

Τέλος, η δρομολόγηση κυβερνητικών επιδοτήσεων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να είναι ορθή πολιτική τακτική εν όψει των εκλογών, αλλά είναι εσφαλμένη οικονομική τακτική. Η ανάκαμψη δεν θα έρθει εάν δεν σταθεροποιηθούν οι τιμές των ακινήτων. Έχοντας μειωθεί επιπλέον 2,6% τον Νοέμβριο, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν 30% υψηλότερα από την «ορθή» αξία τους. Με αυτό το σχέδιο θα καθυστερήσει η αναπόφευκτη διόρθωση, αφού οι υποχρεωτικές πωλήσεις αποτελούν σημαντική πηγή πτωτικών πιέσεων στις τιμές. Η τόνωση μιας υπερτιμημένης αγοράς ακινήτων μπορεί να ταιριάζει στις εκλογικές ανησυχίες της κυβέρνησης. Αλλά η δημιουργία ενός σκεπτικού ανευθυνότητας με τη διάσωση ιδιοκτητών ακινήτων της μεσαίας τάξης δεν έχει νόημα για τους υπόλοιπους φορολογουμένους ή το κοινωνικό σύνολο.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v