Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Ρεκόρ εταιριών προς χρεοκοπία

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει ο αριθμός των εταιριών που απειλούνται με χρεοκοπία, βάσει της πορείας του δείκτη iTrixx Crossover, ο οποίος ξεπέρασε το "ψυχολογικό όριο" των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.

  • Miles Johnson, David Oakley & Anousha Sakoui (Λονδίνο)
FT: Ρεκόρ εταιριών προς χρεοκοπία
Νέες ενδείξεις αποδυνάμωσης των πιστωτικών αγορών υπήρξαν την Τετάρτη, όταν ένας από τους πλέον στενά παρακολουθούμενους δείκτες-βαρόμετρα για το κλίμα σε αυτές διαμορφώθηκε υψηλότερα από ένα σημαντικό "ψυχολογικό" όριο.

Ο δείκτης Markti iTraxx Crossover ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2004 όταν δημιουργήθηκε, δείχνοντας ότι ο αριθμός των εταιριών που βρίσκονται στα πρόθυρα αδυναμίας αποπληρωμής των πιστωτικών τους υποχρεώσεων έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω των όλο και εντεινόμενων προβλημάτων στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο κ. Neil McLeish, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας ερευνών στην αγορά σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley, σημειώνει "αυτή η πορεία δείχνει ότι η αγορά ανησυχεί, πλέον, περισσότερο για τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας και περιμένει αύξηση των αδυναμιών αποπληρωμής χρεών".

Ο δείκτης, ο οποίος υπολογίζει το κόστος προστασίας εταιριών με αξιολόγηση "junk" έναντι της χρεοκοπίας, έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο τον τελευταίο μήνα, καθώς το κλίμα έχει επιδεινωθεί δεδομένων των "μαύρων" στοιχείων για την παγκόσμια οικονομία και ανησυχιών για το κατά πόσον οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα επαναχρηματοδότησης των χρεών τους.

Άλλωστε, ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ άγγιξε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Νοέμβριο. Βάσει στοιχείων της Markit, ο iTraxx (στον οποίο είναι εισηγμένες οι 50 πιο "junk" εταιρίες της Ευρώπης) ενισχύθηκε κατά 60 μονάδες βάσης για να φτάσει στις 1.200 μονάδες στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Διαπραγματευόταν στις 700 μονάδες (ή κόστος 700.000 ευρώ για την ασφάλιση χρέους ύψους 10 εκατ. ευρώ έναντι χρεοκοπίας στην επόμενη 5ετία) την 1η Νοεμβρίου. Πριν από την πιστωτική κρίση διαμορφωνόνταν στο επίπεδο των 200 μονάδων.

Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος αμερικανικός δείκτης, ο Markit CDX North American Investment Grade -με εισηγμένες 125 εταιρίες- ενισχύθηκε στις 271 μονάδες. Στις 20 Νοεμβρίου είχε αγγίξει το επίπεδο-ρεκόρ των 284 μονάδων. Ο αντίστοιχος ιαπωνικός δείκτης έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 365 μονάδων.

Ορισμένες εκ των κορυφαίων εταιριών του κόσμου, οι οποίες έχουν λάβει τον πρώτο βαθμό αξιολόγησης (investment graded companies), κινδυνεύουν με αδυναμία αποπληρωμής χρεών. Την Τετάρτη οι επενδυτές απαίτησαν την προστασία των ομολόγων για τη χρηματοοικονομική μονάδα της ArcelorMittal, της βρετανικής τεχνολογικής εταιρίας GKN και του γαλλικού κατασκευαστικού ομίλου Lafarge.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην κατορθώσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Σε ανάλογη θέση βρίσκονται ο ελβετικός όμιλος trading εμπορευμάτων Glencore και η γερμανική εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Continental.

Όμως υπάρχουν κάποιοι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι τιμές CDS (credit default swaps) αυξάνονται για τεχνικούς λόγους. Για παράδειγμα, αν ένας επενδυτής κατέχει εμπορικά ομόλογα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του hedging προχωρώντας σε αγορά CDS.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v