Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σημάδια της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια την Πέμπτη θα προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης στους επόμενους μήνες, τονίζει ο Julian Callow της Barclays Capital.

  • Julian Callow
Τα σημάδια της ΕΚΤ
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη θα προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης στους επόμενους μήνες, τονίζει ο κ. Julian Callow, επικεφαλής ευρωπαϊκός οικονομολόγος της Barclays Capital.

Πιστεύει ότι με την απόφαση «θα πέσει φως» στο κατά πόσον η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει «απάλυνση» των επιτοκίων -να επιμείνει δηλαδή με τακτικές μεταβολές των επιτοκίων- ή να απαντήσει πιο ελαστικά στο «πιο σοβαρό μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών,» όπως χαρακτηρίζει την κατάσταση.

«Εάν αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης -θα είναι η τρίτη διαδοχική τέτοια μείωση- θα δώσει ένα σημαντικό σημάδι για το ότι είναι έτοιμη να μειώσει ξανά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο - μια ακολουθία που θα υποδείξει ότι θα γίνει το ίδιο και τον Φεβρουάριο», δηλώνει ο κ. Callow.

«Δεδομένου ότι η ΕΚΤ υπό τον κ. Trichet έχει συχνά υπερθεματίσει για την πολιτική της «μη προκαταβολικής δέσμευσης», μια μείωση της τάξης των 75 μονάδων βάσης θα είναι ηχηρή απόδειξη ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν πράγματι προετοιμασμένο να δράσει αναλόγως με τα σοκ που παρουσιάζονται σήμερα και στο μέλλον, υποδεικνύοντας ότι τα χέρια τους είναι πράγματι ελεύθερα όσον αφορά στις μελλοντικές κινήσεις.

«Επιπλέον, η ΕΚΤ προτιμά οι αγορές να προεξοφλούν σωστά τις επιτοκιακές αποφάσεις της, πριν τις ανακοινώσει. Τα επιτόκια τα οποία επίμονα προεξοφλούν οι αγορές είναι μείωση κατά 75 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες 13 ημέρες - οπότε, εάν η ΕΚΤ μειώσει κατά μόνο 50 μονάδες βάσης, θα είναι μεγάλη η έκπληξη».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v