Όλα τα πιθανά σενάρια για τη Citigroup

Η πτώση της μετοχής της Citi χαμηλότερα από τα 5 δολάρια αναγκάζει τους θεσμικούς επενδυτές να "αποσυρθούν". Η Wall Street έχει "γεμίσει" σενάρια για το μέλλον του άλλοτε κορυφαίου τραπεζικού ομίλου των ΗΠΑ.

  • Francesco Guerrera, Joanna Chung & Anuj Gangahar (Ν. Υόρκη)
Όλα τα πιθανά σενάρια για τη Citigroup
Έπειτα από μία ακόμη δραματική συνεδρίαση για τη Citi, η αγορά αρχίζει να εξετάζει μία σειρά πρωτάκουστων σεναρίων.

Καθώς η μετοχή του ομίλου έχασε το 25% της αξίας της "κλείνοντας" (στις 20/11) στα 4,71 δολάρια -επίπεδο το οποίο είχε δει ξανά το 1994- επενδυτές, αρχές ελέγχου και εργαζόμενοι εξετάζουν την πιθανότητα ο όμιλος να έχει άμεση ανάγκη έξωθεν βοήθειας.

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων και θεσμικοί επενδυτές οφείλουν να προσαρμοστούν στα διεθνή πρότυπα, καθώς δεν τους επιτρέπεται να κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μετοχές η αξία των οποίων είναι χαμηλότερη από τα 5 δολάρια. Με δεδομένο ότι η μετοχή έχασε αυτό το ψυχολογικό όριο, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα βρεθεί εκ νέου εν τω μέσω εκτεταμένων πωλήσεων, πιθανώς και στη σημερινή συνεδρίαση της Wall (21/11).

Τρομαγμένοι από τον φόβο ότι η Citi θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες υψηλές ζημίες σε ό,τι αφορά τόσο την έκθεσή της στην αγορά στεγαστικών δανείων όσο και την μονάδα λιανικής τραπεζικής, οι επενδυτές δεν αφουγκράζονται τις συνεχιζόμενες διαβεβαιώσεις από τον όμιλο ότι διαθέτει πλήθος κεφαλαίων και ικανοποιητική ρευστότητα.

Ούτε η κίνηση του πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal, του μεγαλύτερου ιδιώτη επενδυτή της Citi, να αυξήσει το ποσοστό του στο 5% από 4%, καταβάλλοντας το ποσό των 250 εκατ. δολαρίων, δεν κατόρθωσε να ανακάμψει την κάθετη υποχώρηση της μετοχής.

Η κάθετη υποχώρηση στην κεφαλαιοποίηση του ομίλου και η αποτυχία του να πείσει τις αγορές για την οικονομική του κατάσταση έχει στρέψει την προσοχή στον διευθύνοντα σύμβουλό του, κ. Vikram Pandit.

Δεν έχει διαφύγει σε αυτούς που ασκούν κριτική στη Citi ότι το sell-off της τρέχουσας εβδομάδας ξεκίνησε μόλις ο κ. Pandit, μετά τη συνάντησή του με τους εργαζομένους, ανακοίνωσε τη μείωση 52.000 θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα την περικοπή δαπανών κατά 10 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι, μάλιστα, τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι ο κ. Pandit μπορεί να αντικατασταθεί αρκετά σύντομα, αν και κορυφαία στελέχη της Citi αρνούνται ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία -με στήριξη από την κυβέρνηση- με κάποια υγιή περιφερειακή τράπεζα όπως τη US Bancorp ή τη Wells Fargo ή ακόμη και με μία μεγάλη τράπεζα της Νέας Υόρκης όπως η JP Morgan Chase, η Goldman Sachs ή ακόμη και η Morgan Stanley, έχει τεθεί υπό συζήτηση.

Ένα ακόμη ενδεχόμενο είναι η διάσπαση των μονάδων του ομίλου (χονδρική τραπεζική, λιανική τραπεζική και corporate business), με διαφορετικό αγοραστή για κάθε κομμάτι του. Στο κλείσιμο της Πέμπτης, η κεφαλαιοποίηση της Goldman ήταν 20 δισ. δολάρια, δηλαδή μόλις 5 δισ. λιγότερα από αυτήν της Citi.

Καθώς η φημολογία για τη Citi αυξάνεται, η διοίκηση αλλά και οι "πολιτικοί φίλοι" της προσπαθούν να πείσουν τις αρχές ελέγχου να βοηθήσουν ώστε τα προβλήματα να ξεπεραστούν.

Ένα ενδεχόμενο είναι να υπάρξει απαγόρευση του short-selling, αλλά μάλλον είναι απίθανο να συμβεί. Επίσης επανέλαβαν την ανάγκη δημιουργίας ενός κρατικού οργανισμού, ο οποίος θα αγοράσει τοξικές επενδύσεις, ενώ τονίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Citi είναι όμοια με αυτά που έχουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο τη Citi είναι ότι η συνεχιζόμενη υποχώρηση των αγορών θα οδηγήσει αρκετούς πελάτες της να αποσύρουν καταθέσεις, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές. Ενδεχόμενες περίεργες αποσύρσεις καταθέσεων πιθανώς να οδηγήσουν και τη FDIC να ασχοληθεί με τη Citi.

Την πορεία του ομίλου παρακολουθούν τόσο η Fed όσο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια κίνηση, αλλά αρκετοί τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι, εάν ο όμιλος βρεθεί σε περισσότερη δυσχέρεια, τότε Fed και υπουργείο Οικονομικών θα παράσχουν νέα "ένεση" ρευστότητας.

Επιπρόσθετα η Fed μπορεί να παράσχει δάνειο στη Citi, όπως έπραξε με την AIG, με αντάλλαγμα την απόκτηση υψηλού μεριδίου στον όμιλο. Κυβερνητική εγγύηση όλων των χρεών και των παραγώγων της τράπεζας αποτελεί μία ακόμη πιθανότητα, ιδιαίτερα εάν το κόστος ασφάλισης σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας και τα επιτόκια των ομολόγων της συνεχίσουν να αυξάνονται.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v