Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόκιο ΕΚΤ 1,5% έως το καλοκαίρι

"Με την αρνητική ανάπτυξη της οικονομίας και την κλιμακούμενη απειλή του αποπληθωρισμού, περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 1,5% έως το καλοκαίρι", δηλώνει ο J. Davies της WestLB.

  • John Davies
Επιτόκιο ΕΚΤ 1,5% έως το καλοκαίρι
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου θα διολισθήσει στο επίπεδο-αρνητικό ρεκόρ του 3% κατά τους ερχόμενους μήνες εξαιτίας ανησυχιών για την οικονομία της ευρωζώνης, πιστεύει ο κ. John Davies, αναλυτής ομολόγων της WestLB.

"Με δεδομένη τη συρρίκνωση της οικονομίας και τη διογκούμενη απειλή του αποπληθωρισμού, περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο 1,5% έως το καλοκαίρι (από 3,25% σήμερα), ποσοστό που είναι χαμηλότερο απ’ όσο αναμένει η αγορά", δηλώνει.

Ο κ. Davies τονίζει ότι η ταχεία διεύρυνση της ψαλίδας ανάμεσα στις αποδόσεις του διετούς και του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που άρχισε τον Σεπτέμβριο, έχει επιβραδυνθεί καθώς η αγορά προεξοφλεί μείωση επιτοκίων στο 2% την άνοιξη.

Σημειώνει όμως: "Δεδομένου ότι προβλέπουμε έναν πιο επιθετικό κύκλο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, περιμένουμε ότι η τάση ανοίγματος της ψαλίδας θα παραμείνει έτσι".

Μολονότι το άνοιγμα θα δημιουργηθεί πρωτίστως από την τάση των βραχυχρόνιων αποδόσεων, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα υποχωρήσουν καθώς οι φόβοι ύφεσης επισκιάζουν την μεγάλη αύξηση στις νέες εκδόσεις", δηλώνει ο κ. Davies.

Σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση σαφώς παραβίασε το κριτήριο του Μάαστριχτ για το έλλειμμα επί του ΑΕΠ επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια στην περίοδο 2002 - 2005, αλλά το yield του 10-year Bund υπέστη διολίσθηση 225 μονάδων βάσης την ίδια περίοδο, εξαιτίας της παρατεταμένης φάσης υποτονικής ανάπτυξης.

"Πιστεύουμε ότι η απόδοση του 10ετούς θα πέσει από 3,6% σε 3,25% μέσα στους ερχόμενους τρεις - έξι μήνες και ίσως δοκιμάσει το αρνητικό ρεκόρ του 3% που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο 2005. Χάρη στην αύξηση της προσφοράς τον επόμενο χρόνο, και μόνο γι’ αυτό, δεν περιμένουμε πτώση της απόδοσης κάτω και από το 3%".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v