Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρελή κούρσα VW λόγω Porsche - hedge funds

Η μεγαλύτερη εταιρία βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο έγινε η VW, με κέρδη 82%, στέλνοντας τον DAX στο +11,28%, χάρη στις πανικόβλητες αγορές από hedge funds, μετά την αποκάλυψη της Porsche για μερίδιο 74%. 

  • Richard Milne (Λονδίνο)
Τρελή κούρσα VW λόγω Porsche - hedge funds
Η Volkswagen έγινε προς στιγμήν η μεγαλύτερη επιχείρηση βάσει κεφαλαιοποίησης στον κόσμο χθες Τρίτη, χάρη στις πανικόβλητες αγορές από hedge funds που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να καλύψουν ζημίες και έτσι ανέβασαν την αξία της επιχείρησης κατά 150 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης εκτινάχτηκε έως τα 1.005 ευρώ νωρίς χθες, έχοντας κλείσει στα 210 ευρώ την Παρασκευή. Έτσι, η επιχείρηση απέκτησε κεφαλαιοποίηση περίπου 296 δισ. ευρώ (369 δισ. δολ.), υψηλότερη από της ExxonMobil, του πετρελαϊκού ομίλου που έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με αξία 343 δισ. δολ.

Η μετοχή της VW σημείωσε έντονες διακυμάνσεις και τελικώς έκλεισε 82% υψηλότερα, στα 945 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από της Wal-Mart, της Microsoft ή της General Electric - της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρίας.

Η «τρελή κούρσα» της VW ώθησε τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη 9,9% υψηλότερα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, στις 4.762 μονάδες, ενώ τα κέρδη για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες δεν ξεπέρασαν χθες το 1,5%. Η Volkswagen έχει στάθμιση 27% στον γερμανικό δείκτη.

«Είχα στο τηλέφωνο διαχειριστές hedge funds που κυριολεκτικά έκλαιγαν», δηλώνει αναλυτής από το Λονδίνο. Τα hedge funds είχαν στοιχηματίσει ότι η μετοχή της VW θα πέσει, αλλά, όταν η Porsche αποκάλυψε ότι κατέχει 74% της εταιρίας, και όχι 35% που εκτιμάτο, έγινε μια γιγάντια προσπάθεια για να καλυφτούν θέσεις.

Αναλυτές και επενδυτές δηλώνουν ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν καταρρεύσεις κάποιων hedge funds, εξαιτίας του μεγέθους των ζημιών, που ανήλθαν στα περίπου 20 - 30 δισ. ευρώ την Τρίτη. Ζήτησαν επίσης να διεξαγάγει έρευνα η Bafin, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας, για το κατά πόσον υπήρξε χειραγώγηση στην αγορά.

Η Porsche αρνείται ότι είχε δανείσει τις μετοχές της σε hedge funds. Δηλώνει ότι αποκάλυψε πως ελέγχει το 74% άμεσα και έμμεσα, ώστε να δώσει το περιθώριο στα hedge funds να ξεδιπλώσουν τις short θέσεις τους «με τακτοποιημένο τρόπο».

Ο αναλυτής της Sanford Bernstein, κ. Max Warburton, έθεσε υπό αμφισβήτηση τα κίνητρα της ανακοίνωσης του μεριδίου της Porsche και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η εταιρία θέλησε να κερδίσει ένα τελευταίο μεγάλο jackpot εις βάρος των ανυποψίαστων επενδυτών. «Για να έχουν "σορτάρει" τη μετοχή, τα hedge funds θα πρέπει πρωτύτερα να είχαν δανειστεί μετοχές από την Porsche», δήλωσε ο αναλυτής στους πελάτες του, παραθέτοντας το γεγονός ότι το free float των μετοχών δεν ξεπερνά το 6%.

Η Bafin επανέλαβε χθες ότι ερευνά, αλλά δεν διεξάγει επίσημη έρευνα, το ζήτημα των κινήσεων των μετοχών. Αναλυτές δηλώνουν πάντως ότι «πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα για τις ρυθμιστικές αρχές και, πράγματι, είναι ένα ζήτημα που θίγει όλες τις αγορές της Ευρώπης».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v