Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές θα «πιάσουν πάτο» σύντομα

Τα χρηματιστήρια θα δώσουν σύντομα ενδείξεις ότι «έπιασαν πάτο», χάρη στις ισχυρές αντιδράσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, πιστεύει ο Ian Scott, που συστήνει media, λιανεμπόριο και τεχνολογία.

  • Ian Scott
Οι αγορές θα «πιάσουν πάτο» σύντομα
Τα χρηματιστήρια θα δώσουν σύντομα ενδείξεις ότι «έπιασαν πάτο», χάρη στις ισχυρές αντιδράσεις των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών στη χρηματοοικονομική κρίση, πιστεύει ο κ. Ian Scott της Nomura.

Ο αναλυτής εκτιμά ότι, με τη συμπεριφορά την οποία έχουν οι αγορές, η εκλογίκευση αυτών των ακραίων κινήσεων που εκδηλώνονται, με βάση τα οικονομικά ή επιχειρηματικά θεμελιώδη δεδομένα, είναι πρακτικώς αδύνατη.

«Αν και θεωρητικά είναι πάντα δυνατό να συνταχτεί ένα οικονομικό σενάριο που να στοιχειοθετεί τις τρέχουσες τιμές, το σενάριο το οποίο θα προέκυπτε τώρα θα προεξοφλούσε στρατηγική αποτυχία σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από το 1930.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να υπάρξει πιο δραστική αντίδραση από αυτήν που έχουμε τώρα, γι’ αυτό αρχίζουν πλέον να παρουσιάζονται πειστικές ενδείξεις ότι υπάρχει αντίκτυπος. Οι μετοχές σύντομα θα "πιάσουν πάτο"».

Ο κ. Scott θεωρεί ότι, καθώς δεν απειλεί ο πληθωρισμός, τα επιτόκια θα μειωθούν κάθετα. «Αν και θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε εταιρίες με μεγάλη μόχλευση, θα σταθούμε "overweight" σε κλάδους που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια».

«Πράγματι, υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις "κυκλικές" μετοχές, όπου οι εκτιμήσεις κερδών έχουν υποβαθμιστεί, οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και οι μειώσεις επιτοκίων λειτουργούν ευνοϊκά, και στις βιομηχανικές μετοχές, όπου οι εκτιμήσεις κερδοφορίας δεν έχουν μεταβληθεί σχεδόν καθόλου, οι αποτιμήσεις είναι υψηλές και τείνουν να έχουν εμφάνιση "underperform" όταν τα επιτόκια μειώνονται».

«Συνιστούμε τα χαρτοφυλάκια να τίθενται ευνοϊκά έναντι των media, του λιανεμπορίου, του real estate και της τεχνολογίας και να αποφεύγουν κεφαλαιουχικά αγαθά, κατασκευές, δομικά υλικά, ψυχαγωγία, χάλυβα και είδη ευρείας κατανάλωσης».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v