Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύοντας… μέσω τεχνικής ανάλυσης

Το τελευταίο διάστημα, λόγω του sell-off στις αγορές, η ανάγνωση τεχνικών αναλύσεων είναι ένα από τα ελάχιστα καταφύγια των επενδυτών, στην προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο από την κρίση. Ας είναι, όμως, αρκετά προσεκτικοί.

  • John Authers, Investment Editor
Επενδύοντας… μέσω τεχνικής ανάλυσης

Τι μπορούμε να κρατήσουμε από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στις μετοχές; Υπάρχει ένα κλισέ στις αγορές: δεν πρέπει να προσπαθήσεις να πιάσεις ένα μαχαίρι που πέφτει.

Εάν, όμως, επιθυμείς να δώσεις τέλος στο sell-off, το οποίο δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί και κραχ, τότε το να προσπαθήσεις να βρεις πόσο πραγματικά αξίζει μία μετοχή είναι μάλλον ανώφελο.

Αυτό που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι η ισορροπία μεταξύ φόβου και απληστίας και κάτι τέτοιο συνήθως το πετυχαίνεται μέσω των τεχνικών αναλύσεων - εξετάζοντας τις τάσεις στην πορεία των μετοχών και όχι την αντίστοιχη αξία.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, πρόκειται για μία σημαντική "άσκηση", καθώς οι επενδυτές τείνουν, σε εποχές σαν τη σημερινή, να στηρίζονται στις τεχνικές αναλύσεις, οι οποίες αποτελούν τον μοναδικό οδηγό.

Το ισχυρό sell-off την τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε όταν οι αμερικανικοί δείκτες έσπασαν ιστορικά στηρίγματα, δείχνοντας ότι βρίσκονται σε καθοδική τροχιά. Οι επενδυτές λατρεύουν τις τάσεις. Όταν μία τάση καταστραφεί, τότε δεν έχουν από πού να κρατηθούν.

Χρησιμοποιώντας μία υπό αμφισβήτηση τακτική, οι επενδυτές εξετάζουν τα επίπεδα τα οποία έχουν χάσει οι δείκτες σε σύγκριση με την εποχή κατά την οποία κατέγραψαν το αμέσως προηγούμενο ράλι.

Το χαμηλότερο επίπεδο για τον S&P διαμορφώθηκε πριν από μία εξαετία, στο ζενίθ της κρίσης της WorldCom, με τον δείκτη να φτάνει στις 768,3 μονάδες. Κατόρθωσε να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του πριν ακριβώς από ένα έτος, δηλαδή στις 1.416,4 μονάδες.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι εάν ο S&P φτθάσει στις 958 μονάδες, τότε (με δεδομένο ότι θα έχει απωλέσει το 76,4% των κερδών του από το πενταετές ράλι) θα έχει χάσει ένα κρίσιμο επίπεδο στήριξης. Εάν, λοιπόν, ο δείκτης αγγίξει αυτό το επίπεδο, τότε το επόμενο δράμα θα παιχτεί κοντά στις 768 μονάδες, δηλαδή όσο ήταν επί κρίσης στη WorldCom.

Αυτοί, πάντως, που δεν παίζουν βασιζόμενοι στο timing των αγορών και τοποθετούν κεφάλαια σε αυτές τουλάχιστον για μία πενταετία, ας κοιτάξουν για μετοχές που είναι φθηνές βάσει σκληρών μετρήσεων, όπως η ταμειακή ροή, και ας τις αγοράσουν. Ίσως, τα συγκεκριμένα μαχαίρια να είναι αρκετά ασφαλή για να πιαστούν.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v