Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση "χτυπά" τα hedge funds

Στο α΄ εξάμηνο τα hedge funds τα κατάφεραν. Δεν ισχύει το ίδιο πια, καθώς τον Σεπτέμβριο δέχτηκαν πιέσεις. Όλα εξαρτώνται, πλέον, από την ικανότητα του κλάδου να αποφύγει μια κατάρρευση.

  • John Authers, Investment Editor
Η κρίση χτυπά τα hedge funds
Η προσοχή της Wall Street είναι στραμμένη στην Ουάσιγκτον, όμως «ρίχνει» και αρκετά αγωνιώδη βλέμματα στο Greenwich του Connecticut, την «πατρίδα» της βιομηχανίας hedge funds.

Η απουσία ατυχημάτων στα hedge funds κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν εντυπωσιακή. Αν και οι επενδυτικές τράπεζες είχαν ισχυρά προβλήματα, δεν υπήρξε καμία κατάρρευση hedge fund. Ο κλάδος στο σύνολό του «ξεπέρασε» το α΄ εξάμηνο του έτους σημειώνοντας ικανοποιητικές αποδόσεις.

Όχι πια. Συνολικά τα hedge funds βίωσαν ένα απαίσιο γ΄ τρίμηνο. Αρκετά είχαν στηριχτεί στην επιλογή «long σε ενέργεια, short σε τράπεζες» και δεν πρόλαβαν να «φύγουν» όταν οι τάσεις αντιστράφηκαν ξαφνικά τον Ιούλιο. Επιπρόσθετα βίωσαν έναν απαίσιο Σεπτέμβριο, καθώς η πιστωτική κρίση εισήλθε στη χειρότερη φάση της.

Ο δείκτης HFRX, της Hedge Fund Research, υποδεικνύει ότι τα επονομαζόμενα «market directional» hedge funds, δηλαδή αυτά που προσπαθούν να «ξεπεράσουν» την αγορά, είχαν πτώση 8,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση έχουν υποχωρήσει 11%.

Οι «long» τοποθετήσεις τους καταγράφουν άσχημη πορεία. Το «καλάθι» 50 μετοχών που διατηρεί η Goldman Sachs και στις οποίες τα hedge funds δραστηριοποιούνται είχε αποδόσεις χαμηλότερες από τον S&P 500, σημειώνοντας πτώση 19%.

Οι μετοχές στις οποίες επικεντρώνονται τα hedge funds υποχώρησαν 12%, ενώ αυτές που προσελκύουν λιγότερο την προσοχή τους είχαν απώλειες 2%.

Άλλωστε, οι αρχές με την απαγόρευση του short selling αφαίρεσαν ένα από τα πλεονεκτήματα του κλάδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Με τα funds να χάνουν κεφάλαια και να αναγκάζονται σε γρήγορη αποπληρωμή χρεών, η αγορά στοιχηματίζει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε «απόσυρση» από κάποιες από τις αγαπημένες τους μετοχές. 

Επιπρόσθετα, τη σημαντικότερη πτώση καταγράφουν μετοχές μεταφορικών ομίλων, τεχνολογικών εταιριών και επιχειρήσεων πρώτων υλών. Δηλαδή όλοι οι αγαπημένοι κλάδοι των hedge funds. Όλα τώρα εξαρτώνται από τη δυνατότητα του Greenwich να αποτρέψει μια ενδεχόμενη κατάρρευση hedge funds.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v