Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοιξε o δρόμος μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη

Ο Jean-Claude Trichet άνοιξε τον δρόμο για μείωση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο -ή και νωρίτερα εάν κλιμακωθεί η κρίση- δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός, αν και δεν έχει εξαφανιστεί, έχει μειωθεί.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), FT reporters
Άνοιξε o δρόμος μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη
Τα επιτόκια της ευρωζώνης πιθανόν σύντομα να μειωθούν για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, υπονόησε η ΕΚΤ, παραδεχόμενη ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο για τις οικονομικές προοπτικές των «15».

Ο κ. Jean-Claude Trichet άνοιξε τον δρόμο για πιθανή μείωση του κόστους δανεισμού τον Νοέμβριο -ή και νωρίτερα εάν κλιμακωθεί η χρηματοοικονομική κρίση- δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός, αν και δεν έχει εξαφανιστεί, έχει πάντως αποκλιμακωθεί. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και αποκάλυψε ότι στην κεντρική τράπεζα συζητήθηκε η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, στη συνεδρίαση κατά την οποία εν τέλει διατηρήθηκε σταθερή πιστωτική πολιτική.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στο 4,25% ήταν αναμενόμενη, καθώς οι ρυθμιστές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις στα 15 μέλη της ευρωζώνης, αλλά η επιβεβαίωση ότι τα μέλη της επιτροπής μελέτησαν μείωση των επιτοκίων έστειλε το ευρώ σε νέο αρνητικό έναντι του δολαρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση, ο κ. Trichet δήλωσε: «Οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε κλιμακούμενους πτωτικούς κινδύνους, εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής έντασης». Το αποτέλεσμα είναι ότι «οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα τιμών μπορεί να έχουν μειωθεί κάπως, όμως δεν έχουν εξαφανιστεί».

«Εξετάσαμε δύο επιλογές, μία να αφήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα και μία να τα μειώσουμε», δήλωσε ο κ. Trichet, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση ήταν ομόφωνη. Τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν τα «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» οικονομικής αβεβαιότητας που προέρχονται από την αναταραχή στις αγορές.

Τα σχόλια υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ έχει γίνει οπωσδήποτε πιο απαισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, σε μια εποχή όπου υποχρεώνεται να αυξάνει αισθητά τις έκτακτες επιχειρήσεις παροχής ρευστότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η τράπεζα, που αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο, εκτιμά ότι το κόστος στην ευρωζώνη είναι λιγότερο ευέλικτο απ’ όσο στις ΗΠΑ, γεγονός που στοιχειοθετεί πιο αυστηρή νομισματική στάση, ιδιαίτερα καθώς επίκεινται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις στον γερμανικό κλάδο μηχανολογίας.


Η Ε.Ε. «θα πρέπει να αποφύγει κοινό ταμείο διάσωσης».

Οι ρυθμιστές της νομισματικής ζωής της ευρωζώνης δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειες εγγύησης των καταθέσεων και διάσωσης τραπεζών, αλλά να αποφύγει ένα κοινό ταμείο διάσωσης, όπως εκείνο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, οπότε η ιδέα να κάνουμε το ίδιο δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης», είπε ο κ. Trichet στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. «Δεν είμαστε οι ΗΠΑ όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο». Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το Σάββατο στο Παρίσι, στη σύνοδο που συγκάλεσε ο κ. Nicolas Sarkozy, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ευρώπης δήλωσαν ότι η γαλλική κυβέρνηση «έριξε» την ιδέα, εν όψει της συνόδου, να δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ταμείο διάσωσης ύψους 300 δισ. δολαρίων. Η Γαλλία δήλωσε ότι δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως προτάσεις και απέρριψε τη φημολογία για το μέγεθος του ταμείου.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v