Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύσπιστο το Κογκρέσο για τα 700 δισ. δολ.

Ευρεία δυσαρέσκεια απαντά το σχέδιο ταμείου διάσωσης 700 δισ. δολ. στο Κογκρέσο, καθώς ο B. Bernanke θέλει να πληρωθούν ακριβά τα "τοξικά" ενεργητικά των τραπεζών. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

  • Krishna Guha, Daniel Dombey, James Politi (Ουάσιγκτον) και Michael Mackenzie (Νέα Υόρκη)
Δύσπιστο το Κογκρέσο για τα 700 δισ. δολ.
Το αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας ταμείου διάσωσης 700 δισ. δολ. συνάντησε ευρεία δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο, καθώς ο κ. Ben Bernanke δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο η κυβέρνηση να αγοράσει τα «τοξικά» στεγαστικά ενεργητικά σε τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες, χαμηλές τιμές.

Ο διοικητής της Federal Reserve δήλωσε ότι, εάν το υπουργείο Οικονομικών αγοράσει τα ενεργητικά «πλησίον της τιμής hold-to-maturity», δηλαδή της τιμής που θα υπήρχε εάν ο κάτοχος κρατούσε τον τίτλο έως τη λήξη του και όχι στις τρέχουσες τιμές «ξεπουλήματος», θα δημιουργηθούν «σημαντικά πλεονεκτήματα». Οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποτιμήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε νέες υψηλότερες τιμές και όχι στις σημερινές πιεσμένες τιμές.

Ο κ. Bernanke τόνισε ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να αισθάνονται σχετικά ασφαλείς, καθώς η κυβέρνηση θα πληρώσει λιγότερο από την αξία ταμειακής ροής των χρεογράφων. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα είναι κερδοφόρο και για τους φορολογουμένους και τις τράπεζες.

Πάντως η επιχειρηματολογία του δεν έδειξε να πείθει το νομοθετικό σώμα, όπου επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα των 700 δισ., παρά την προειδοποίηση τόσο του διοικητή της Fed όσο και του υπουργού Οικονομικών κ. Hank Paulson ότι εάν δεν περάσει το νομοσχέδιο, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες συντάχθηκαν με δημοκρατικούς και ζήτησαν να περιληφθούν περιορισμοί στις αμοιβές των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών. «Το πάρτι τελείωσε για τους CEO που φόρεσαν χρυσά αλεξίπτωτα την ώρα που οι εταιρίες τους συντρίβονταν στο έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κογκρέσου κ. Nancy Pelosi.

Επικράτησε επίσης η διακομματική απαίτηση να λάβει η κυβέρνηση εγγυήσεις equity warrants στις τράπεζες, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι και από τις δύο παρατάξεις αμφισβήτησαν ότι το ταμείο θα πρέπει να είναι τόσο ογκώδες, στα 700 δισ. δολάρια.

Οι χρηματοοικονομικές αγορές αντέδρασαν με έντονη νευρικότητα στις πολιτικές διαβουλεύσεις. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η επιχείρηση διάσωσης θα πρέπει να εγκριθεί μέσα στην εβδομάδα, γιατί οι εναλλακτικές πιθανότητες διαγράφονται εξαιρετικά δυσμενείς. Αλλά εκπρόσωποι και των δύο παρατάξεων είναι επιφυλακτικοί και δεν θέλουν να υποστηρίξουν εσπευσμένα το σχέδιο.

Ορισμένοι δημοκρατικοί επιμένουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει μια ανταμοιβή της Wall Street, ενώ κάποιοι ρεπουμπλικανοί εκφράζουν ανησυχίες για την ίδια τη φύση της παρέμβασης.

Σημειώνεται ότι οι κ. Paulson και Bernanke επανέρχονται σήμερα Τετάρτη στο αμερικανικό σώμα για τη δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων επί του σχεδίου.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v