Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαριστική βολή στην κρίση

Την ύστατη προσπάθεια να "σταματήσουν" την κατάρρευση των χρηματοοικονομικών ομίλων πραγματοποιούν οι ρυθμιστικές αρχές, με τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν δημιουργώντας "ταμείο διάσωσης των τραπεζών".

  • Krishna Guha, Michael Mackenzie, Ralph Atkins & Paul Davies
Χαριστική βολή στην κρίση
Σε μία δραματική συνάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Henry Paulson, ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, και κορυφαίοι νομοθέτες των ΗΠΑ κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία, βάσει της οποίας θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός οργανισμός που θα αναλάβει να καθαρίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις τοξικές επενδύσεις.

Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι στη συνάντηση εξετάστηκε "ο καλύτερος τρόπος να προσεγγιστούν και να καταγραφούν τα προβληματικά πάγια στους ισολογισμούς των τραπεζών, στα οποία οφείλεται η τρέχουσα πίεση στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και στις αγορές".

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι κ. Paulson και Bernanke "εξέτασαν όλες τις εναλλακτικές λύσεις, τόσο σε ρυθμιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο και ευελπιστούν ότι εντός του σαββατοκύριακου, όπου θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής του Κογκρέσου, θα οριστικοποιηθεί η όλη υπόθεση".

Ο επικεφαλής της Γερουσίας κ. Harry Reid υπογράμμισε πως δεν έχει ακόμη κατατεθεί λεπτομερής πρόταση, προσθέτοντας όμως ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί "εντός των επόμενων ωρών και όχι ημερών".

Η ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία οχήματος ανάλογου με το Resolution Trust Corporation (RTC) οδήγησε σε ράλι της τελευταίας στιγμής τις μετοχές της Wall στη συνεδρίαση της Πέμπτης (18/9), με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 4,3%, τα υψηλότερα σε διάστημα έξι ετών.

Επρόκειτο για το επιστέγασμα μίας εντυπωσιακής ημέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες φρόντισαν να στηρίξουν τη ρευστότητα των αγορών. Οι κεντρικές τράπεζες πρόσφεραν 180 δισ. δολάρια σε μία έκτακτη ένεση ρευστότητας στους απεγνωσμένους τραπεζικούς ομίλους εκτός ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή οι Αρχές φρόντισαν να εξαπολύσουν νέα επίθεση στους short-sellers, οι οποίοι με τη σειρά τους βασανίζουν τους τραπεζικούς τίτλους. Η βρετανική αρχή ελέγχου κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις απαγορεύοντας το short selling σε τραπεζικές μετοχές, σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν και τα στελέχη αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και η Fed συζήτησαν την ιδέα για τη δημιουργία του νέου γιγαντιαίου οργανισμού, ο κ. Paulson δεν θέλησε να το προχωρήσει άμεσα, πριν είναι βέβαιος ότι θα έχει την πλήρη στήριξη του Κογκρέσου, υπό τον φόβο ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στην εμπιστοσύνη των αγορών.

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας η κοινή λογική υποστήριζε πως θα ήταν αδύνατον να καταστεί αποδεκτή η δημιουργία σύνθετων νόμων, βάσει των οποίων θα διακινδυνεύονταν τα χρήματα των φορολογουμένων, ιδιαίτερα από μία κυβέρνηση η οποία έχει ακόμη λίγες ημέρες στην εξουσία.

Σαφώς οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες. Οι δημοκρατικοί επιμένουν ότι πέραν των προβληματικών τραπεζών θα πρέπει να στηριχτούν και οι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιμετωπιστεί επιθετικά από αρκετούς ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, καθώς δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση και άλλων χρημάτων που προέρχονται από τους φορολογουμένους.

Όμως, τα τρομακτικά γεγονότα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγορές έχουν αλλάξει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό, ώστε έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού, ανάλογου τύπου με το RTC.

Σε ό,τι, δε, αφορά τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες χθες Πέμπτη τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι "θα συνεχίσουν να συνεργάζονται" προκειμένου να στηρίξουν τις αγορές, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως θα προχωρήσουν και σε νέες συντονισμένες ενέσεις ρευστότητας τις επόμενες ημέρες.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v