Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lehman Brothers: Deal ή no deal;

Η Fed, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η «αφρόκρεμα» της Wall Street προσπαθούν να συντονίσουν μια ομαδική προσπάθεια να διευκολυνθεί η πώληση της Lehman Brothers. Το έργο τους πολύ δύσκολο…

  • Lex
Lehman Brothers: Deal ή no deal;
Deal ή no deal; Οι αργίες σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα ίσως προσφέρουν στη Federal Reserve, στην αμερικανική κυβέρνηση και στην «αφρόκρεμα» της Wall Street λίγες ακόμη πολύτιμες ώρες έως ότου λάβουν τις αποφάσεις τους για το τι θα κάνουν με τη Lehman Brothers. Η παράταση, όμως, δεν θα κάνει το έργο τους ευκολότερο.

Αντί να παράσχουν χρηματοοικονομική στήριξη σε κάποιον αγοραστή της Lehman, οι αρχές προσπαθούν να συντονίσουν μια επενδυτική «διάσωση» - μια ομαδική προσπάθεια να διευκολύνουν την πώληση της τράπεζας. Ίσως όμως αυτή η λύση να μην είναι βιώσιμη.

Οποιοσδήποτε αγοραστής είναι λογικό να μη θέλει να αναλάβει τα τεράστια βιβλία της Lehman με τα προβληματικά ενεργητικά, χωρίς μια κυβερνητική εγγύηση όπως εκείνη που είχε προσφερθεί στην πώληση Bear Stearns ή ένα αναδρομικό πάγωμα του trading book της Lehman.

Η Barclays, ένας πιθανός διασώστης, την Κυριακή αποσύρθηκε από τις συνομιλίες. Τα επιλεγμένα τραπεζικά στελέχη τα οποία συμμετέχουν στις συνομιλίες που διεξάγονται στη New York Fed, εν τω μεταξύ, δεν έχουν πολλά να κερδίσουν υποστηρίζοντας μια «κακή τράπεζα» -φορτωμένη με το τοξικό άνοιγμα της Lehman στο real estate- να επιτρέψει σε έναν ανταγωνιστή να ξεφύγει με ένα πεντακάθαρο επενδυτικό τραπεζικό franchise.

Εάν δεν ανακοινωθεί λύση έως τη Δευτέρα, οι επιπτώσεις για τη Lehman δείχνουν δραματικές - πιθανή υποβάθμιση, αίτηση χρεοκοπίας και ρευστοποίηση. Θα είναι το τραγικό τέλος ενός οίκου που είναι γνωστός για το αγωνιστικό πνεύμα του.

Μέχρι τώρα, οι κυβερνητικά βοηθούμενες διασώσεις της Bear Stearns και των επιχειρήσεων που έχαιραν κρατικής υποστήριξης δεν έχουν κατορθώσει να ανατρέψουν το σκηνικό της αμερικανικής κατάρρευσης. Ένα σύστημα που εξακολουθεί να δουλεύει μέσα από τους μηχανισμούς της εθνικοποίησης των Fannie και Freddie θα είναι πολύ δύσκολο να βρει έναν μεγάλο dealer μέσα από το δίκτυο των συμβολαίων και των συμμετοχών του.

Η βεβαιότητα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πλέον πρόθυμη να υποστηρίξει τα προβληματικά ιδρύματα θα αυξήσει περαιτέρω τις πιέσεις στους οίκους όπως η Washington Mutual και η AIG που έχουν ήδη... πέσει στα μάτια της αγοράς. Ακόμη πιο ανησυχητικές, ίσως, είναι οι προβλέψεις για τις αναπόφευκτες εκπλήξεις που κρύβονται στις επόμενες επιπτώσεις της κατάρρευσης της Lehman.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v