Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παράλληλα δραματική πορεία Lehman-WaMu

Η "ρουφήχτρα" της αγοράς απειλεί να καταπιεί τις Lehman Brothers και Washington Mutual. Προκειμένου να σωθούν βρίσκονται σε αγωνιώδη αναζήτηση αγοραστή. Όποιος αποδεχτεί την πρόκληση αναμένει και βοήθεια από τις Αρχές.

  • Lex
Η παράλληλα δραματική πορεία Lehman-WaMu
Μήπως ακούτε τον περίεργο ήχο; Είναι η ρουφήχτρα της αγοράς που προσπαθεί να καταπιεί όχι μία αλλά δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Η Lehman Brothers και η Washington Mutual, και οι δύο με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των τεσσάρων δισ. δολαρίων, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Μάλλον έφτασε η στιγμή για τις ρυθμιστικές αρχές να ετοιμάσουν τις σωστικές λέμβους.

Για τη Lehman το πρόβλημα έγκειται περισσότερο σε θέματα εμπιστοσύνης και λιγότερο σε ζητήματα κεφαλαίων. Η τράπεζα εξακολουθεί να έχει τον σεβασμό των αντιπάλων. Ενδεχόμενη υποβάθμισή της μπορεί να τον άρει. Ο κ. Dick Fuld άργησε να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά η αντικατάστασή του αυτήν τη στιγμή δεν θα αλλάξει την κατάσταση. Η ύπαρξη της φήμης ότι κάποιος αντίπαλος θα εξαγοράσει τη Lehman ενισχύει την ελπίδα η σωστική λέμβος να δοθεί από άλλη τράπεζα.

Το μπλέξιμο της Washington Mutual είναι πιο πολύπλοκο. Οι traders απαιτούν προπληρωμή προκειμένου να προστατευτούν από ενδεχόμενη χρεοκοπία. Το νέο της αφεντικό αγωνίζεται να βρει αγοραστή, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν, ήδη, παρέμβει. Τουλάχιστον η TPG διαθέτει σημαντικό μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου. Όμως, οποιοσδήποτε άλλος αγοραστής θα απαιτήσει η WaMu να δεχτεί την ίδια βοήθεια από τις ομοσπονδιακές αρχές, όπως αυτή που δόθηκε στην JP Morgan Chase πριν εξαγοράσει τη Bear Stearns.

Εκείνο το επεισόδιο οδήγησε στη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης για τις επενδυτικές τράπεζες. Βέβαια, το να "κολλήσεις" στη βοήθεια της Fed είναι μία ανοιχτή παραδοχή της ήττας.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v