Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Ο John Authers μελετά την πορεία στα διεθνή χρηματιστήρια, στο δολάριο ΗΠΑ και στο πετρέλαιο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

  • John Authers
Οι αγορές μετά την 11η Σεπτεμβρίου
Με τον πανικό να πλήττει και πάλι τη Wall Street, μια ματιά στο ημερολόγιο της Πέμπτης προσφέρει άλλη διάσταση στα πράγματα.

Από κάθε άποψη, η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η χειρότερη μέρα στην ιστορία της Wall Street.
Λέξεις όπως η «καταστροφή» -που κυκλοφορούσε τις ώρες των χθεσινών συναλλαγών στις επενδυτικές τράπεζες- δείχνουν αλλιώς υπό αυτό το πρίσμα.

Ακόμη κι αν το δούμε μόνο από την άποψη της αγοράς, η 11η Σεπτεμβρίου ήταν το κρίσιμο σημείο ανάφλεξης. Τα επτά χρόνια που ακολούθησαν, από οικονομική άποψη, ήταν σχετικά καλά χρόνια για τις ΗΠΑ.

Πριν πέσουν οι πύργοι, το δολάριο κινείτο στα 114. Σήμερα κινείται στα 80, με πτώση 30%. Το αδύναμο δολάριο συνδέεται με τη σειρά του με την τιμή του πετρελαίου.

Επτά χρόνια πριν, το βαρέλι το πετρέλαιο στοίχιζε 28 δολάρια. Σήμερα, επικρατεί έντονη συζήτηση για το κατά πόσον θα υποχωρήσει κάτω από τα 100. Η τιμή του πετρελαίου έχει τετραπλασιαστεί από την 11η Σεπτεμβρίου. Κι έχει επιθέσει μεγάλο βάρος στις ΗΠΑ, που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν πλήξει τη σχετική ισχύ των ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500 έχει χειρότερη εμφάνιση περίπου 17% σε σχέση με τον δείκτη MSCI All-World από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, μολονότι ο μετά-11/9 κόσμος δεν ήταν φιλόξενος για τις ΗΠΑ, θα πρέπει κι αυτό να το δούμε υπό συγκεκριμένο πρίσμα. Πολύς πλούτος έχει δημιουργηθεί σε όλο τον πλανήτη.

Μολονότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν χειρότερη εμφάνιση μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δεν παύουν, ακόμη και μετά την πιστωτική κρίση, να σημειώνουν άνοδο 12,6% βάσει του δείκτη MSCI US.

Εάν αφαιρέσουμε την επίδραση του αδύναμου δολαρίου, ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος δεν τα έχει πάει καλύτερα: η Ιαπωνία και η Βρετανία έχουν ενισχυθεί 12%, η ευρωζώνη μόνο 9,5%.

Αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ανθήσει. Οι αναδυόμενες αγορές συνολικά έχουν ενισχυθεί 164%, με «οδηγό» τη Λατινική Αμερική, που έχει αυξηθεί 284%.

Καθώς οι traders αναφέρουν τη λέξη «καταστροφή» ξανά, καλό θα είναι να θυμόμαστε ακριβώς τι συνέβη την 11η Σεπτεμβρίου και τον πλούτο που έχει δημιουργηθεί έκτοτε.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v