Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές και η Lehman Brothers

Για άλλη μία φορά, οι αγορές κρέμονται από την τύχη ενός μεγάλου οίκου, της Lehman, όπως παλαιότερα των Countrywide, monolines, Bear Stearns, Fannie και Freddie. Και να σωθεί όμως η Lehman, δεν θα σωθούν και οι αγορές.

  • John Authers
Οι αγορές και η Lehman Brothers
Για άλλη μία φορά, οι αγορές κρέμονται από την τύχη ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού οίκου.
Πριν από τη Lehman, είχαμε την Countrywide Financial, τους ασφαλιστές ομολόγων monoline, την Bear Stearns και τις Fannie Mae και Freddie Mac.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, για δύο λόγους:

Πρώτον, η Lehman θεωρείται κομμάτι ενός ευρύτερου προβλήματος, ενώ η αγορά πίστευε, σωστά ή λάθος, ότι τα προηγούμενα προβλήματα περιορίζονταν στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό κλάδο. Όταν οι άλλοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι είχαν προβλήματα, οι τραπεζικές μετοχές είχαν σημαντικά χειρότερη εμφάνιση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Δεύτερον, το επίκεντρο αυτή τη φορά δεν είναι τόσο ο κίνδυνος χρεοστασίου. Ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής (default risk) της Lehman, όπως μετράται στα πιστωτικά παράγωγα, μόλις τις δύο τελευταίες ημέρες επέστρεψε στα επίπεδα που είχε αγγίξει κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος της Bear Stearns τον Μάρτιο. Αλλά η μετοχή κινείται αισθητά χαμηλότερα από τα «βάθη» του Μαρτίου, επί μήνες.

Αντιθέτως, ο φόβος τώρα είναι ότι μια εταιρία με το επιχειρηματικό μοντέλο της Lehman δεν μπορεί πλέον να βγάλει αξιοπρεπή κέρδη και άρα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή τιμή από κάποιον αγοραστή. Κι αυτό δείχνει εξαιρετική απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία.

Περισσότερες αποδείξεις για τις σοβαρές οικονομικές ανησυχίες έρχονται από την τιμή του πετρελαίου. Στις τελευταίες 24 ώρες, τα τελευταία αμερικανικά στοιχεία έδειξαν μείωση στην προσφορά πετρελαίου. Κανονικά, αυτό θα ωθούσε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.

Στα παραπάνω προστίθενται οι δυνάμεις του OPEC, που μειώνει την παραγωγή, και του Θεού, με τη μορφή του τυφώνα Άικ που κατευθύνεται στο Τέξας. Οι τιμές του πετρελαίου θα έπρεπε να εκτιναχτούν υψηλότερα. Αλλά το αργό brent παραμένει κάτω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι. Οι τιμές στις ΗΠΑ υποχώρησαν.

Αυτό σημαίνει είτε ότι οι οικονομικές ανησυχίες είναι ακραίες είτε ότι οι κερδοσκόποι που κάποτε κατηγορούνταν ότι πιέζουν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου τώρα τις ωθούν χαμηλότερα.

Οπότε η αγορά δεν είναι τόσο εξαρτημένη από μια λύση στα προβλήματα της Lehman, όπως ίσως φαινόταν αρχικά. Το ερώτημα είναι, αντιθέτως, κατά πόσο θα επαληθευτούν οι πολύ έντονοι φόβοι που επικρατούν για την παγκόσμια ανάπτυξη.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v