Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην πυροβολείτε τη Lehman Brothers

Τα προβλήματα της Lehman είναι όντως "τεράστια". Θα ήταν, όμως, λάθος -τουλάχιστον άμεσα- να πιστέψουμε ότι θα έχει την ίδια μοίρα με την Bear Stearns. Άλλωστε για όλους ισχύει ότι "η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία".

  • Lex
Μην πυροβολείτε τη Lehman Brothers
Εάν αφαιρεθείτε μία στιγμή θα χάσετε την είδηση. Το πάρτι για τις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων τελείωσε, ιδιαίτερα για τη Lehman Brothers. Η επενδυτική τράπεζα έχει χάσει σχεδόν έξι δισ. δολάρια ή το 50% της κεφαλαιοποίησής της κατά τη διάρκεια του διημέρου που ακολούθησε την κρατικοποίηση των Freddie Mac και Fannie Mae.

Καθώς είναι διαπραγματεύσιμη στα 7,79 δολάρια, η ταλαιπωρημένη τράπεζα τεστάρει, κυριολεκτικά, τα νεύρα αλλά και την υπομονή των επενδυτών, οι οποίοι με τη σειρά τους της γυρίζουν την πλάτη.

Καταλύτης ήταν, σαφώς, το γεγονός ότι έκαναν λόγο για διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Korean Development Bank, μία επένδυση η οποία υπήρξε μακροχρόνιος στόχος της Lehman. Η ανακοίνωση από την πλευρά της τράπεζας ότι προχωρά σε νέα αναμόρφωση του διοικητικού status της επίσης εξαγρίωσε τους επενδυτές.

Όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κάποιος ότι η Lehman θα έχει την ίδια μοίρα με την Bear Stearns, αν και το κόστος ασφάλισης έναντι σε default αυξήθηκε χθες σχεδόν κατά 150 μονάδες βάσης. Η τράπεζα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 12 δισ. δολαρίων από την αρχή του έτους, δηλαδή υπερδιπλάσια της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής της.

Εξακολουθεί να έχει «αξία», μέσω της ισχυρής θέσης της στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Επιπρόσθετα, και ίσως πιο σημαντικό εξ όλων, σε αντίθεση με την Bear, διαθέτει ήδη τη στήριξη των αμερικανικών αρχών, μέσω της δυνατότητας δανεισμού από τη Fed.

Βέβαια, η ανακοίνωση εκ μέρους της Standard & Poor’s ότι δεν μοιάζει και τόσο εύκολη η συγκέντρωση νέων κεφαλαίων από τη Lehman σαφώς επιδεινώνει το κλίμα.

Η τράπεζα, οφείλει λοιπόν να πραγματοποιήσει ορισμένες δύσκολες θυσίες. Από την πλευρά τους οι ρυθμιστικές αρχές μοιάζουν να μην μπορούν να «πάρουν ανάσα». Η Lehman εμφανίζεται ικανή να καταστρέψει τις θετικές επιδράσεις από τη στήριξη των Freddie και Fannie.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v