Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Obama vs McCain

Όταν το πετρέλαιο ενισχύεται, ανεβαίνει και η δημοτικότητα του Barack Obama. Όταν η ένταση σε διεθνές επίπεδο ανάβει, ενισχύεται η δημοτικότητα του John McCain. Οι αγορές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο των εκλογών.

  • John Authers, Investment Editor
Obama vs McCain
Ο καλοκαιρινός ψεύτικος πόλεμος για την αμερικανική προεδρία έφτασε στο τέλος του. Τι μας λένε οι αγορές σχετικά με τη μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου;

Εάν οι αγορές πρόβλεψης, τις οποίες διαχειρίζονται το Πανεπιστήμιο της Iowa και η Intrade είναι σωστές, τότε ο κ. Barack Obama είναι το φαβορί, αν και όχι απόλυτα. Η πιθανότητα να εκλεγεί είναι μεταξύ 58,4% (Intrade) και 59,6% (Iowa). Το υψηλότερο επίπεδο που έχουν αγγίξει οι πιθανότητες του κ. Obama είναι 72,2%.

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες για τον κ. Obama. Μαρτυρούν πως η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων υποχωρεί, με τον κ. John McCain να βελτιώνει τη θέση του. Στη συγκεντρωτική δημοσκόπηση της pollster.com τα ποσοστά του κ. Obama διαμορφώνονται μεταξύ 45,2% και 43%. Η τάση ευνοεί τον κ. McCain.

Οι δημοσκοπήσεις, όμως, ανά Πολιτεία είναι υπέρ του κ. Obama. Βάσει της pollster.com, ο συγκεκριμένος υποψήφιος συγκεντρώνει 260 εκλέκτορες, οι οποίοι είτε είναι ήδη μαζί του είτε θεωρούνται ισχυροί υποψήφιοι για να τον στηρίξουν. Χρειάζεται 270 για να εκλεγεί.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις στις δύσκολες Πολιτείες είναι υπέρ του κ. Obama. Στη Φλόριντα ο κ. McCain προηγείται μόλις 1,4% (pollster.com), ενώ είχε φτάσει να προηγείται έως και 7%. Ο κ. Obama ξεπέρασε τον κ. McCain στο Οχάιο και στη Βιρτζίνια.

Οι εκλογές σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με την οικονομία. Οι πιθανότητες του κ. McCain να κερδίσει, σύμφωνα με την Intrade, έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους την ίδια ημέρα που ο S&P 500 ακολούθησε την ίδια πορεία τον Ιούλιο. Οι πιθανότητες του κ. Obama να εκλεγεί εκτινάχτηκαν την ημέρα κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η ανάκαμψη του κ. McCain στις εθνικές δημοσκοπήσεις πιθανώς να μπορεί να αποδοθεί και στην αποδυνάμωση των πετρελαϊκών τιμών. Όμως, την Πέμπτη το αμερικανικό αργό έφτασε στα 122 δολάρια, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αντιπυραυλική ασπίδα μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας.

Η κοινή λογική δείχνει ότι όταν υπάρχει διεθνής ένταση τότε οι πιθανότητες είναι υπέρ των ρεπουμπλικανών. Αρκεί αυτή να μη συνοδεύεται και από άνοδο της τιμής πετρελαίου.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v