Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και αμερικανικές εισαγωγές

Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση παραγωγής της Σ. Αραβίας κατέληξε στα αμερικανικά αποθέματα. Διόλου ευχάριστη εικόνα για την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Thomas Stenvoll.

  • Thomas Stenvoll, UBS
Πετρέλαιο και αμερικανικές εισαγωγές
Μία από τις βασικές αιτίες για ρευστοποίηση παραγώγων πετρελαίου τον Ιούλιο -πέρα από τις ανησυχίες για υποχώρηση της ζήτησης στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ- ήταν η αύξηση της παραγωγής από τη Σ. Αραβία κατά τη διάρκεια του Ιουλίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, όπως σημειώνει ο κ. Thomas Stenvoll, αναλυτής ενεργειακών αγορών της UBS.

"Εκ πρώτης όψεως η αύξηση παραγωγής από τη Σ. Αραβία εμφανίστηκε ως μία καλή αιτία για υποχώρηση των τιμών", τονίζει, αλλά προσθέτει πως "όπως, όμως, αποδεικνύεται, κανείς δεν εξέτασε πού κατέληξαν αυτές οι επιπλέον ποσότητες".

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, όπου ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου -στα οποία καταγράφηκε αύξησή τους κατά 9,3 εκατ. βαρέλια, δηλαδή η μεγαλύτερη από το 2001- μάλλον την πήραμε την απάντηση, καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

"Με την παραγωγή των διυλιστηρίων να παραμένει υπό πίεση, παρά τη βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, όπως αποδεικνύεται, οι επιπλέον ποσότητες που εισήχθησαν κατευθύνθηκαν στα αποθέματα", σημειώνει ο κ. Stenvoll.

Ο ίδιος συνεχίζει: "Όμως, στα στοιχεία για τις εισαγωγές την τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνουν και κάποιες ποσότητες που παρέμεναν σε τερματικούς σταθμούς μέχρι να περάσει ο τυφώνας Eduard και ως εκ τούτου οι αναλυτές θα πρέπει να εξετάσουν τα στοιχεία δύο εβδομάδων.

Πέραν του ότι αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης παραγωγής της Σ. Αραβίας διοχετεύθηκε στις ΗΠΑ, υπογραμμίζεται -για μία ακόμη φορά- η έντονη μεταβλητότητα του συστήματος διύλισης, το οποίο παρήγε μόλις 14,8 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση".

Και ο αναλυτής καταλήγει: "Εάν οι αμερικανικές εισαγωγές συνεχίσουν να ενισχύονται με τον ίδιο ή με ταχύτερο ρυθμό, τότε η επακόλουθη αύξηση στα αποθέματα δεν μπορεί να προκαλέσει ανακούφιση".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v