Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Freddie Mac-Fannie Mae και short sellers

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι short sellers ευθύνονται για τη "βύθιση" των μετοχών των Freddie Mac και Fannie Mae. Η παραπάνω άποψη δεν είναι λάθος, αλλά αποτελεί τη μισή αλήθεια για τους δύο ομίλους.

  • John Authers, Investment Editor
Freddie Mac-Fannie Mae και short sellers
Η Fannie Mae και η Freddie Mac εντάχθηκαν, εκ νέου, στους… μελλοθάνατους. Η ανάκαμψή τους, μετά το sell-off του περασμένου μήνα, ολοκληρώθηκε και οι μετοχές τους βρίσκονται και πάλι σε χαμηλό 18 ετών.

Εμπεριστατωμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι επονομαζόμενοι "naked" short sellers, οι οποίοι πωλούν μετοχές που δεν έχουν αρχικά δανειστεί, υπό την ελπίδα ότι όταν τις αγοράσουν εκ νέου θα βγουν κερδισμένοι, έχουν σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για την πορεία των δύο ομίλων.

Σύμφωνα με την Barclays Capital, μετά την απαγόρευση του short selling για μετοχές 19 τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ (η οποία ξεκίνησε στις 15/7 και ολοκληρώθηκε στις 12/8), οι μετοχές αυτών των ομίλων ανάκτησαν το 30% της αξίας τους.

Μετά την άρση της απαγόρευσης, στις 12/8, οι ίδιες μετοχές έχουν χάσει περίπου το 10% της αξίας της κεφαλαιοποίησής τους.

Όμως, τίποτε δεν εξηγείται τόσο απλά. Ο τραπεζικός δείκτης KBW, στον οποίο είναι εισηγμένες αρκετές μεγάλες εμπορικές τράπεζες, αλλά όχι οι 19 που έθεσε υπό προστασία η SEC, είχε υποχωρήσει 45% σε μηνιαία βάση έως τις 15 Ιουλίου. Κατόπιν ανέκαμψε κατά 45% και παραμένει 27% υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά του.

Η μετοχή της Fannie έχασε σχεδόν το σύνολο του 112% που είχε ενισχυθεί μόλις υπήρξε άρση της απαγόρευσης, ενώ το κόστος ασφάλισης των δύο ομίλων από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, αν και παραμένει υψηλό, δεν βρίσκεται κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του.

Μία λογική εξήγηση αυτής της πορείας είναι ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει ότι οι μέτοχοι των δύο ομίλων θα δοθούν βορά στα λιοντάρια, ενώ οι ίδιες οι εταιρίες θα καλυφθούν από τα κρατικά ταμεία.

Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι καταστροφικό για τις εμπορικές τράπεζες. Ίσως, μάλιστα, να είναι η καλύτερη λύση. Χρεοκοπία των δύο ομίλων δεν μπορεί να επιτραπεί.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v