Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παράγοντες στήριξης του δολαρίου

Η βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και των τρεχουσών συναλλαγών μοιάζει να αλλάζει τα δεδομένα στις αγορές συναλλάγματος αλλά και τις διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά τους.

  • Stephen Hull, Lehman Brothers
Οι παράγοντες στήριξης του δολαρίου
Οι ισχυρές κεφαλαιουχικές ροές αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες στήριξης του δολαρίου, σύμφωνα με τον κ. Stephen Hull, αναλυτή συναλλαγματικών αγορών της Lehman Brothers.

Όπως σημειώνει, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα βελτιώθηκε σημαντικά, με τη διαφορά στον ρυθμό αύξησης του όγκου εισαγωγών και εξαγωγών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994. Πέραν αυτού, υπάρχουν και αρκετοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τις συναλλαγματικές αγορές.

Ο κ. Hull προβλέπει σημαντικό περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Μόλις αυτό συμβεί, τα πλεονάσματα άλλων χωρών θα υποχωρήσουν, οδηγώντας σε υποχώρηση της ζήτησης ξένων νομισμάτων και την ίδια στιγμή σε αυξημένη ζήτηση για δολάρια.

Μόλις το δολάριο αρχίσει να ανακάμπτει, θα εκλείψουν οι αιτίες που αναγκάζουν τις ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα αποθέματά τους προκειμένου να συγκρατήσουν την ανοδική τροχιά των δικών τους νομισμάτων. 

Ο αναλυτής σημειώνει: "Αρκετές ισοτιμίες σε χώρες με υψηλά πλεονάσματα βρίσκονται στα τρέχοντα επίπεδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να συγκρατήσουν την άνοδο των εγχώριων νομισμάτων. Εάν το δολάριο καταγράψει ράλι, τότε ο ρυθμός "συγκομιδής" αποθεματικών θα υποχωρήσει.

Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διαφοροποίηση της σύνθεσης των αποθεματικών τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική ενίσχυση του ποσοστού του ευρώ σε αυτά.

Όμως, εάν η συνεχής ενίσχυση των αποθεματικών σταματήσει, ίσως κάποιες κεντρικές τράπεζες να ανακαλύψουν ότι διαθέτουν μεγάλο ποσοστό ξένων, εκτός δολαρίου, νομισμάτων και ο επιθετικός κύκλος που έχει οδηγήσει το ευρώ τόσο ψηλά να κλείσει".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v