Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "carry trade" στις αναδυόμενες αγορές

Από τη Βραζιλία και το Μεξικό έως την Τουρκία, τα τοπικά νομίσματα "τρέχουν" έναντι του δολαρίου και ταυτόχρονα προσελκύουν το "carry trade", καθώς τα επιτόκια στις συγκεκριμένες χώρες βρίσκονται σε...δυσθεώρητα ύψη.

  • John Authers, Investment Editor
Το carry trade στις αναδυόμενες αγορές
Το…σούπερ-πέσο («El superpesso») επέστρεψε. Για πρώτη φορά από το 2002 μπορείς να αποκτήσεις λιγότερα από 10 πέσο με ένα δολάριο. Την τελευταία φορά που το μεξικάνικο νόμισμα βρέθηκε σε αυτό το επίπεδο, έθεσε σε συναγερμό τους εξαγωγείς οι οποίοι το θεωρούσαν εξαιρετικά υποτιμημένο.

Όμως, εάν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός στις δύο χώρες, μάλλον είναι υπερτιμημένο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο επίπεδο του 2002, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό. Οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο στο Μεξικό. Προκειμένου να διατηρηθεί η αγοραστική ικανότητα των Μεξικάνων, το δολάριο θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί 18,7% από το 2002.

Ένα υπερτιμημένο πέσο έχει προκαλέσει, στο παρελθόν, διεθνή κρίση. Όμως τώρα είναι διαφορετικά, καθώς δεν υπάρχει επίσημη «σύνδεση» πέσο-δολαρίου και οι μεξικανικές αρχές πράττουν τα απαραίτητα για να υπάρξει υποχώρηση του νομίσματος.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα επιτόκια στο Μεξικό έχουν φθάσει στο 8% προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Αυτό το γεγονός έλκει τους «carry traders», οι οποίοι αναζητούν πάντα νομίσματα με υψηλά επιτόκια.

Σε άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως Βραζιλία και Τουρκία, με τα βασικά επιτόκια στο 13% και 16,75% αντίστοιχα, το «carry trade», αποτελεί επενδυτική τακτική εδώ και αρκετά χρόνια.

Από το 2002 (όταν είχε εισέλθει σε κρίση) το ρεάλ Βραζιλίας έχει ενισχυθεί 142% έναντι του δολαρίου. Προκειμένου να διατηρηθεί η αγοραστική δυνατότητα, η πορεία θα έπρεπε να είναι αντίθετη, με το δολάριο να έχει κερδίσει 28%.

Η τουρκική λίρα, η οποία σε αντίθεση με το ρεάλ δεν συνδέει την πορεία της με τις τιμές εμπορευμάτων, έχει ενισχυθεί 45,5% έναντι του δολαρίου. Προκειμένου να είχε σταθεροποιηθεί η αγοραστική δυνατότητα το δολάριο θα έπρεπε να έχει καταγράψει άνοδο 53,7% έναντι της λίρας.

Η ανθεκτικότητα του «carry trade» είναι περίεργη, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το δολάριο ανακάμπτει, φθάνοντας σε υψηλό έξι μηνών έναντι συγκεκριμένου δείκτη με «καλάθι» νομισμάτων.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v