Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λίστα της ύφεσης

Το blog των "FT" μεταφέρει αποσπάσματα της "λίστας της ύφεσης" του -οπωσδήποτε bear- αναλυτή N. Roubini, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 ανεπτυγμένες και κάποιες αναδυόμενες αγορές οι οποίες κινδυνεύουν σοβαρά από ύφεση.

  • Alphaville
Η λίστα της ύφεσης
Ποιες χώρες ανά τον πλανήτη κινδυνεύουν με ανώμαλη προσγείωση, δηλαδή κάθετη επιβράδυνση της ανάπτυξης ή κανονική ύφεση; Ο κατάλογος μεγαλώνει, σύμφωνα με τις έρευνες του -διακεκριμένου μεταξύ των "καταστροφολόγων" αναλυτών- οικονομολόγου κ. Nouriel Roubini*.

Το blog των "FT", Alphaville, μεταφέρει αποσπάσματα από τη "λίστα της ύφεσης" του κ. N. Roubini, που περιλαμβάνει πλέον τις χώρες:

Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Βρετανία, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Εσθονία, Λετονία και ορισμένες άλλες αναδυόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

"Οι ΗΠΑ, βεβαίως, θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα", αναφέρει στην έκθεσή του ο αναλυτής. "Με βαθιά ύφεση μορφής U που θα διαρκέσει 12 με 18 μήνες, με τη χειρότερη ύφεση ακινήτων μετά το Μεγάλο Κραχ, με καταναλωτές που θα ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα, δεν θα αποταμιεύουν και θα είναι φορτωμένοι με χρέη, με μια κλιμακούμενη πιστωτική και χρηματοοικονομική κατάρρευση που θα μεταδοθεί αρκετά πέρα από το subprime, με το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή πάνω από τα 130 δολάρια, τον πληθωρισμό να δημιουργεί κινδύνους στασιμοπληθωρισμού και να περιορίζει τις δυνατότητες της Fed, υπάρχουν όλες οι αιτίες για μια σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση.

Το ένα τρίτο της Ευρώπης, παράλληλα, θα υποστεί ανώμαλη προσγείωση και θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες της G-10. Στη Βρετανία η υπόθεση θα ακολουθήσει τα χνάρια των ΗΠΑ. Φούσκες ακινήτων ακόμη μεγαλύτερες από της Αμερικής αρχίζουν να σκάνε".

*Ο κ. N. Roubini εκδίδει την επιθεώρηση RGE Monitor (www.rgemonitor.com)
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v