Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Merrill δεν "έκανε" το hat-trick

Μετά τις Wells Fargo και JP Morgan, όλοι ευελπιστούσαν ότι η Merrill Lynch θα έκανε το... hat-trick, προσφέροντας ένα ακόμη στήριγμα στις αγορές. Δυστυχώς, όμως, απογοήτευσε ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους.

  • Lex
Η Merrill δεν έκανε το hat-trick
Η Merrill Lynch δεν κατόρθωσε να κάνει hat-trick. Μετά τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά μεγέθη των Wells Fargo και JP Morgan Chase, τα οποία βοήθησαν τις αγορές να ανακάμψουν, η Merrill αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Οι ζημίες 4,95 δολαρίων ανά μετοχή στο β΄ τρίμηνο ήταν υψηλότερες ακόμη και σε σχέση με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Ο όμιλος έχει χάσει σχεδόν 19 δισ. δολάρια σε τέσσερα διαδοχικά «τρομακτικά» τρίμηνα. Απόλυτα κατανοητό ότι στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί έως 9%.

Οι απομειώσεις 9,4 δισ. δολαρίων θα προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στους εκδότες ομολόγων. Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι ο επικεφαλής κ. John Thain, ο οποίος ανέλαβε τον όμιλο τον Δεκέμβριο, φροντίζει να καταβάλλει -με τρόπο- προσπάθειες να ισορροπήσει τον ισολογισμό του ομίλου.

Σαφώς οι προσπάθειές του ακολουθούν καλή πορεία, καθώς οι τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου έχουν μειωθεί κατά 27% σε τριμηνιαία βάση. Το Tier 1 έχει ενισχυθεί στο περισσότερο υγιές 9,5%, χάρη στην πώληση του μεριδίου που κατείχε η Merrill Lynch σε Bloomberg και Financial Data Services.

Το πρόβλημα για τον κ. Thain είναι ότι, παρά τις προσπάθειές του, η έκθεση του ομίλου σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις (CDOs) και σε άλλες «επισφαλείς τοποθετήσεις» φτάνει στα 50 δισ. δολάρια, δηλαδή προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω απομειώσεις.

Ο κίνδυνος για τους μετόχους, εάν οι ζημίες συνεχιστούν, είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθούν τρόποι να… κλείσουν οι τρύπες. Η πώληση ενός τόσο «αστραφτερού» περιουσιακού στοιχείου όπως το Bloomberg, και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη από την αναμενόμενη, μιλά από μόνη της. Η Merrill μπορεί να πωλήσει και άλλες μονάδες ή να στραφεί στις αγορές για βοήθεια.

Όμως η σωρεία πωλήσεων δεν προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί βάσει των ορθών αποτιμήσεων, ενώ συμφωνίες με ήδη υπάρχοντες μετόχους όπως η Temasek καθιστούν μια πιθανή ΑΜΚ μάλλον αδύνατη. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Merrill δεν έχει και τόσο ευχάριστη… γεύση.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v